Ondanks dat er vooruitgang is geboekt, gaan nog steeds 263 miljoen kinderen in de wereld niet naar school. Dit blijkt uit een studie van de UNESCO, de onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties. In het jaar 2000 kregen 375 miljoen kinderen geen onderwijs, maar sinds 2007 gaat de vooruitgang steeds langzamer.
De grootste groep bestaat uit kinderen tussen vijftien en zeventien jaar oud, zo'n 142 miljoen. Omdat er in veel landen geen leerplicht is voor kinderen in die leeftijd, gaan of moeten ze vaak werken. Vooral in het zuidelijke deel van het Afrikaanse continent blijft zo'n 60 procent van de kinderen in die leeftijd verstoken van onderwijs. Redenen zijn armoede, de woonplaats, oorlog en sekseverschillen.
Zo'n negen miljoen meisjes in de leeftijd van zes tot elf jaar krijgen daar geen kans om te leren lezen en schrijven. Wereldwijd zijn dat zo'n vijftien miljoen meisjes en tien miljoen jongens in die leeftijdscategorie. De VN heeft als doel om in 2030 iedereen toegang te geven tot onderwijs.