Komend jaar wordt er meer geld uitgetrokken voor kinderen uit arme gezinnen, terrorismebestrijding, veiligheid en ouderen. Dat blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws die gelekte stukken in handen heeft die op Prinsjesdag gepresenteerd worden. Voor het bestrijden van armoede onder kinderen komt 100 miljoen euro beschikbaar. Dat meldt RTL Nieuws.
Internationaal bezien geldt Nederland als een welvarend land. Desondanks komt uit SCP-onderzoek naar voren dat ruim 400.000 kinderen opgroeien in een gezin waar risico op armoede of sociale uitsluiting bestaat. Veel kinderen uit die groep participeren niet of nauwelijks. Zij kunnen niet meedoen aan activiteiten die voor andere kinderen heel vanzelfsprekend zijn. Daarom wordt er 100 miljoen euro uitgetrokken voor deze kinderen. Het geld is bedoeld voor zwemles, schoolreisjes, sport- en schoolspullen en kleding. Het wordt in natura uitgekeerd. Er wordt nog bekeken hoe de regeling precies gaat werken.
Steeds meer gemeenten ondersteunen scholieren uit arme gezinnen. Zo bieden veel gemeenten een kindpakket of schoolpakket aan. Binnen de pakketten worden kosten vergoed die gerelateerd zijn aan hun opleiding. In december bleek uit onderzoek dat een op de acht gemeenten het kindpakket aanbiedt. Dit pakket is bedoeld om de participatie te bevorderen uit arme gezinnen. In het onderzoek zijn 72 gemeenten geraadpleegd met een kindpakket of een andere bundeling van voorzieningen voor kinderen. Per gemeente kan het pakket verschillend zijn. Het bevat bijvoorbeeld kleding, tweedehands computers, een fietsregeling voor brugklassers of korting op culturele activiteiten.
Ook blijven nog teveel kinderen thuis van een schoolreis of excursie omdat hun ouders dat niet kunnen betalen. Daarom organiseren Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Leergeld het gezamenlijke project 'Ieder kind mee op schoolreis'. In 2016 zijn er 1.236 kinderen door het project toch nog op schoolreis geweest.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids