Op scholen zou er volgens deskundigen meer aandacht moeten zijn voor scheidingen. Een derde van de stellen die trouwen gaat uiteindelijk toch uit elkaar. Jaarlijks maken 70.000 kinderen mee dat hun ouders gaan scheiden. Om dat beter te kunnen verwerken, is het voor kinderen van belang dat ze er op school over kunnen praten. Buiten school bestaan er al speciale kampen waarin kinderen steun krijgen om de scheiding te verwerken. Dat melden het Jeugdjournaal en het AD.
De gemeente Eindhoven is een van de gemeenten in Nederland die speciale jeugdkampen financieren. Stichting Kanjer organiseert zulke kampen. Hierbij wordt er onder meer gepraat met elkaar en kunnen kinderen sportlessen of theaterles volgen. Er is professionele begeleiding aanwezig om de kinderen te ondersteunen. De stichting organiseert sinds 2014 drie keer per jaar een kamp. Initiatiefnemer Janine de Haas zegt dat het lotgenotencontact voor kinderen van gescheiden ouders van groot belang is. Een relatiebreuk heeft een enorme impact op kinderen, ook als die harmonieus verloopt.
Vandaag, 8 september, is de Dag van de Scheiding. Tegenwoordig komt het vaker voor dat ouders scheiden dan in het verleden. Maar dat betekent niet dat kinderen er op school ook meer over praten met elkaar, soms zelfs niet eens met hun broer of zus, zegt De Haas. Het kinderkamp biedt de kinderen de gelegenheid hun emoties te tonen: verdriet, boosheid of angst. Voor de een helpt het om te praten, andere kinderen zijn liever fysiek bezig om de emoties te verwerken.
Naast het kinderkamp zijn er voor de kinderen en hun ouders uit Eindhoven een zestal bijeenkomsten op school. De kinderen en ouders krijgen daarin een soortgelijke training. Ex-partners volgen die los van elkaar, maar wel met andere gescheiden ouders, zodat ook zij met lotgenoten in contact komen. Het uiteindelijke doel van die training is om de ouders op den duur samen te laten komen in één ruimte, zodat voor hen de stap om in de toekomst bij gebeurtenissen van hun kinderen - zoals de schoolmusica - te zijn minder groot is. Ouders blijven nu eenmaal samen verantwoordelijk voor hun kinderen, zegt Janine De Haas. Naast de praatsessies bij deze kinderkampen zien deskundigen dus ook graag dat scholen kinderen de ruimte geven om in de klas te praten over een echtscheiding.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids