
Goed kunnen lezen en schrijven is van enorme waarde in onze kennismaatschappij. Toch verlaat een kwart van de leerlingen de basisschool met een leesachterstand van twee jaar of meer, dat resulteert uiteindelijk jaarlijks in 50.000 laaggeletterden. Landelijk krijgt bijna 8 procent van de basisschoolleerlingen de diagnose dyslexie, dat is twee keer zoveel als de wetenschappelijk en maatschappelijk verantwoorde norm. En verder blijkt dat de kwaliteit van de begeleiding van leerlingen met lees- en/of spellingproblemen sterk wisselt van school tot school. Veel kinderen met dyslexie krijgen niet de zorg die ze nodig hebben omdat de voorzieningen op scholen te wensen overlaten. Dat zijn knelpunten die om een doortastende aanpak vragen.
Veel leesachterstanden zijn te voorkomen met goed leesonderwijs, tijdige interventies en met de juiste aandacht voor leerlingen bij wie het leerproces hapert.
Integrale aanpak
“Dyslexie is wat overblijft nadat laaggeletterdheid is bestreden.”
Op basis van wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen laaggeletterdheid en dyslexie komt Prof. Dr. Aryan van der Leij (UvA) tot de stelling: als je kunt voorkomen dat leerlingen in het primair onderwijs zwakke lezers worden, houd je de echt dyslectische leerlingen over. Hij zegt:
“Als er nu iets duidelijk is geworden uit wetenschappelijk onderzoek is dat dyslexie en laaggeletterdheid vloeiend in elkaar overlopen. Het zijn posities aan de onderkant van geletterdheid waartussen alleen onderscheid gemaakt kan worden op basis van hetzelfde instrument: het verschil in invloed van intensieve, vroegtijdige, langdurige en doelgerichte interventies.”
Het LLD-Onderwijszorgtraject
Data en plaatsen
woensdag 4 oktober 2017 | Roosendaal |
woensdag 8 november 2017 | Hoogeveen |
woensdag 15 november 2017 | Utrecht |
woensdag 29 november 2017 | Alkmaar |
Klik hier voor meer informatie.
Speciaal bestemd voor alle intern begeleiders, remedial teachers, dyslexie specialisten en schoolleiders in het primair onderwijs.