Normal_bouw__meten__meetlint__constructie

In Rotterdam heeft coalitiepartij D66 felle kritiek geuit op het reddingsplan voor de nieuwbouw van basisschool Het Open Venster in de wijk Lombardijen. Volgens de partij wordt er door Leefbaar Rotterdam en het CDA te weinig informatie gegeven over het plan. Wethouders zien het niet zitten om de ‘houten school’ af te bouwen, terwijl een meerderheid in de gemeenteraad dat juist wel wil. Dat meldt het AD.

Eerder werd bekend dat de bouw van de school op een groot fiasco is uitgelopen, wat de gemeente Rotterdam 15 miljoen euro kostte. Niet lang daarna liet de architect van het project weten door te willen gaan met de bouw. D66-raadslid Stefan Kroon wil ook graag dat er wordt doorgebouwd, ook als dat meer geld kost dan aanvankelijk werd gedacht. Volgens hem is de investering positief voor de wijk Lombardijen. Bovendien wordt het wel eens tijd dat de school er komt, omdat het nieuwe bouwwerk er eigenlijk al een paar jaar geleden had moeten staan.

De kritiek vanuit de raad gaat vooral over het veranderen van het oorspronkelijke plan. Om het nieuwe plan te realiseren moet eerst de fundering van gewapend beton worden verwijderd, net als de 150 geslagen heipalen. Daarnaast worden er vraagtekens gezet bij de kostenraming van de wethouders. Een nieuw ontwerp zou namelijk slechts de helft van de kosten bedragen. VVD-raadslid Jan-Willem Verheij spreekt van een ‘onverklaarbaar prijsverschil’.

Wethouder Hugo de Jonge van het CDA ziet in dat de keuze voor een normale betonnen school is ingegeven door tijd en geld. Het fiasco van 15 miljoen euro is in zijn ogen “de wet van Murphy in meerdere bedrijven”. De wethouders moesten in een commissievergadering die vandaag werd gehouden verklaren waarom er voor een nieuw ontwerp wordt gekozen in plaats van het houten ontwerp. Dat het nieuwe plan een keer zo goedkoop zou zijn, vindt Kroon onzin en 'appels met peren vergelijken'. De school uit het nieuwe ontwerp zou twee keer kleiner zijn dan oorspronkelijk bedoeld was. Hij is dan ook ontevreden over de hele gang van zaken en vindt het ergerlijk dat niet alles wordt verteld.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids