Ouders laten kinderen steeds vaker een intelligentietest doen bovenop het schooladvies van de basisschool. Met zo’n second opinion proberen ouders de school te overtuigen alsnog een hoger schooladvies te geven. Dit meldt RTL Nieuws.
NOG
Intelligentietest door ouders steeds vaker ingezet als second opinion bij schooladvies
-Sinds 2014 bepaalt het schooladvies van de basisschool naar welke middelbare school een leerling gaat. De eindtoets, die overigens wel verplicht is, is daaraan ondergeschikt. Marion Eggink, psycholoog bij 2explore, ziet sindsdien een duidelijke toename van ouders die een intelligentietest voor hun kinderen aanvragen. “Je ziet een heel duidelijke trend dat ouders erbovenop zitten. Ze durven niet meer alleen te vertrouwen op het advies van de school.” Volgen de psychologe is dat mede te wijten aan de “vele wisselingen van leerkrachten in het basisonderwijs”.
Ook de Landelijke Vereniging voor Studiebegeleidingsinstituten (LVSI), de Algemene Onderwijsbond (AOB) en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) geven aan dat leerlingen vaker een onafhankelijke intelligentietest ondergaan. CNV Onderwijs is daar op z’n zachtst gezegd niet blij mee. De bond vindt dat ouders het weloverwogen advies van de onderwijsprofessional moet respecteren en daarover gewoon in gesprek moeten gaan als dit nodig is.
Vereniging Openbaar Onderwijs begrijpt ouders wel, maar ziet ook het onwenselijke van de trend: de kansengelijkheid onder basisschoolkinderen neemt af, omdat de kosten van een intelligentietest (al gauw 400 euro) niet voor iedere ouder zijn op te hoesten. De organisatie wijst naar het schooladvies als mogelijke oplossing: “De enige manier om deze trend weg te nemen, is ervoor te zorgen dat het moment van advies geven minder bepalend wordt voor een kind."
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids