Normal_kind__overgewicht__dik__afvallen__buik__obesitas__gezondheid

Sinds 2005 investeert de gemeente Rotterdam in het onderwijsproject Lekker Fit, dat zich richt op het stimuleren van een gezond gewicht, een actieve leefstijl en een gezond voedingspatroon bij basisschoolleerlingen. Leefbaar Rotterdam wil nu stoppen met het project: het zou te veel kosten en te weinig opleveren. Dit meldt VOS/ABB.

Al sinds 2005 krijgt het project Lekker Fit zo’n 10 miljoen euro per jaar van de gemeente Rotterdam.  Het geld wordt ingezet voor meer bewegingsonderwijs op 94 basisscholen, lessen over gezond eten en een actief naschools programma op opvanglocaties. De gemeente wil dit onderwijsproject nu weer verlengen met drie jaar. Leefbaar Rotterdam ziet dit echter niet zitten.
 
Uit berekeningen van Caroline Aafjes van Leefbaar Rotterdam blijkt dat er per kind met overgewicht 1650 euro per jaar wordt uitgegeven. In 10 jaar tijd is het aantal Rotterdamse basisschoolleerlingen met overgewicht met 0,4 procent gedaald. Van dit resultaat is Aafjes niet onder de indruk, te meer omdat  het aantal kinderen met overgewicht in andere delen van het land met slechts een half procentpunt is gestegen. Aafjes pleit daarom voor een andere aanpak, schrijft VOS/ABB: voor nog geen 2 miljoen euro per jaar kunnen basisschoolleerlingen elke dag water drinken, een stuk fruit eten en een kwartier bewegen. 
 

Samenwerking Hogeschool Inholland met Lekker Fit

In 2017 is de gemeente Rotterdam een samenwerking aangegaan met Hogeschool Inholland met de overeenkomst 'De gezondste leerkracht voor de stad Rotterdam!' Aanvullend op hun opleiding kunnen pabo-studenten het certificaat Specialist Sportieve en gezonde School, (SGS)-coördinator behalen. Dit certificaat zorgt ervoor dat deze nieuwe leerkrachten collega's en de leerlingen van een basisschool een gezonde leefstijl aan kan leren in samenwerking met Lekker Fit.
 
Door: Nationale Onderwijsgids