De populariteit van jeugdboeken en fictie is opvallend toegenomen sinds de ‘intelligente lockdown’ vanwege de coronacrisis van kracht is. Dat meldt directeur Eveline Aendekerk van koepelorganisatie CPNB. De sector lanceerde drie weken geleden de campagne #Ikleesthuis: schrijvers, uitgevers, bibliotheken en boekhandelaren hebben massaal de handen ineen geslagen om ervoor te zorgen dat de sector zich staande houdt tijdens de coronacrisis.
NOG
Kinderboeken en fictie populairder sinds coronacrisis
-Het is niet direct te zien dat de campagne zich terug vertaalt in de verkoop van meer boeken. "De markt op dit moment is nergens mee te vergelijken: elke sector komt voor verrassingen te staan", stelt Aendekerk. "Maar er zijn wel verschuivingen te zijn in de trends. Kinderboeken deden het in 2019 niet heel goed. Maar die zijn de afgelopen weken heel hard aan het terugkomen."
Titels die het op dit moment heel goed doen, zijn de al succesvolle series over de Waanzinnige Boomhut, De Gorgels, Het leven van een loser en Het Dagboek van een Muts. "Maar ook een titel als De Zweetvoeteman is deze week heel hoog binnengekomen in de bestsellerlijst. Dat is voor een kinderboek echt uniek."
Er verschijnen overigens nog steeds nieuwe boeken, ondanks de coronacrisis; zo presenteerde uitgeverij Querido deze week het boek Hoe beroof je een bank van schrijver Pim Lammers. Ook is een paar dagen geleden de Kinderjury Leesweken van start gegaan. Tot 10 mei kunnen jongeren stemmen op hun favoriete kinderboek.
Bij volwassen fictie staan diverse titels van de Ierse schrijfster Lucinda Riley heel hoog in de lijst. Ook het boek over voetballer Abdelhak Nouri wordt veel verkocht. Een opvallende titel in de top 3 is ook De pest van Albert Camus uit 1947, een boek dat vertelt over de inwoners van een stad die vanwege een epidemie van de buitenwereld wordt afgesloten.
De verkoop van reisboeken is de afgelopen twee weken helemaal ingestort. "Waarom mensen momenteel geen reisboeken kopen is logisch", meent Aendekerk. In Nederland worden jaarlijks in totaal rond de 40 miljoen boeken verkocht.
De CPNB roept mensen met klem op ook online vooral bij lokale boekhandelaren te bestellen. "Veel boekhandels hebben een eigen bezorgservice in het leven geroepen en brengen bijvoorbeeld met scooters en bakfietsen boeken rond", stelt de directeur. "Op die manier proberen ze ook in deze rare tijden toch het hoofd enigszins boven water te houden."
Door: ANP