Tentoonstelling ' boom roos vis' van het Onderwijsmuseum nog te zien tot 2024

Vanwege de grote belangstelling verlengt het Nationaal Onderwijsmuseum de tentoonstelling 'boom roos vis, over leren lezen en leesplezier'. Hoofd collectie Janneke Pierhagen: “We zijn ontzettend blij met de vele bezoekers en hun fijne reacties. Niet alleen trekt de tentoonstelling een divers publiek, ook de educatieve programma’s worden veel geboekt door schoolklassen. Het is en blijf een actueel thema”. De tentoonstelling blijft zeker nog een jaar. Dat meldt het Nationaal Onderwijsmuseum.

Lezen is een heel bijzondere vaardigheid: als je het eenmaal kunt, kun je nooit meer níet-lezen. En dat is maar goed ook, want lezen verandert je leven. Lezen is belangrijk om te kunnen functioneren in de maatschappij. Toch neemt de leesvaardigheid onder jongeren af. En dat is jammer, want lezen is niet alleen bijzonder en belangrijk, maar vooral ontzettend leuk! In de tentoonstelling ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ is daarom volop aandacht voor leren lezen – en blijven lezen.

Het Letterbos 

De oorspronkelijk opzet om een familietentoonstelling neer te zetten, blijkt in de praktijk te werken. In het ‘letterbos’ worden kinderen uitgenodigd en uitgedaagd om met letters te spelen en duiken ze in een fantasiewereld. In het woud van levensgrote illustraties kan iedereen lezen, voorgelezen worden, boeken ontdekken. Zowel jong als oud zijn enthousiast over  de speurtocht en de escaperoom, en er zijn veel mensen die de tentoonstelling nog eens willen bezoeken. 

De Griezelbus-escaperoom 

In het ‘letterbos’ kun je deelnemen aan een next level speurtocht en, als klap op de vuurpijl, proberen te ontsnappen uit De Griezelbus-escaperoom. Deze griezelbus is gezamenlijk ontworpen met kinderboekenschrijver Paul van Loon, naar aanleiding van zijn boeken. 

Babytour 

In de tentoonstelling is ook gedacht aan de allerjongsten. Er is sinds juni gestart met een heuse babytour. Hierin komen alle zintuigen aan bod. Het doel van deze babytour is in eerste instantie om als ouder tijd met uw baby door te brengen op een inspirerende plek. Daarnaast krijgt de (groot)ouder op een interactieve manier handvatten voor het stimuleren van taalverwerving bij de kleine. Vanwege de grote vraag is er besloten om elke maand een babytour te organiseren.

Zomervakantie 

In de zomervakantie is in het Onderwijsmuseum van alles te doen voor jong en oud. Ontdek het onderwijs uit de tijd van je (groot)ouders, schrijf met een kroontjespen of plof eens neer achter zo’n houten schoolbankje. Daarnaast zijn er in vakantie volop workshops en verhalen. 

Door: Nationale Onderwijsgids