Jonge kinderen met oogproblemen kunnen leerachterstand oplopen op school

Er zijn steeds meer jonge kinderen in Nederland met oogproblemen. Vaak hebben deze kinderen regelmatig een telefoon of tablet voor hun neus, waardoor ze bijvoorbeeld bijziend worden. Het toenemende aantal kinderen met oogproblemen leidt tot wachtlijsten in ziekenhuizen, die weer tot een achterstand op school kunnen zorgen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Op jonge leeftijd krijgen kinderen al een aantal keren een ogentest. Op het consultatiebureau als de kinderen drie jaar zijn en op vijfjarige leeftijd krijgen ze nog een ogentest bij de jeugdarts. Steeds vaker moeten artsen kinderen doorverwijzen naar de orthoptist. Dat is een deskundige die stoornissen in de samenwerking en de ontwikkeling van de ogen behandelt.

Schermgebruik is toegenomen 

Er is volgens orthoptist Linda den Hartog-Hootsen een flinke toename te zien van kinderen tussen de 6 en 9 jaar. Zij heeft als verklaring hiervoor dat het schermgebruik bij kinderen is toegenomen. Kinderen zaten tijdens de coronalockdowns veel meer binnen achter schermpjes en speelden amper nog buiten.

Maar ook nu zitten kinderen veel achter het beeldscherm. Steeds vaker krijgen ouders te horen dat het belangrijk is om kinderen lekker buiten te laten spelen en dat ze niet de hele dag achter een beeldscherm moeten zitten.

Schoolprestaties 

Omdat de wachtlijsten voor een doorverwijzing naar een orthoptist erg lang zijn, is er een kans dat kinderen op school achter gaan lopen omdat ze minder goed zien. “Of ze krijgen hoofdpijn”, aldus Den Hartog-Hootsen. Dat kan een negatief effect hebben op de schoolprestaties.

Slechtziend 

Nu denkt men al snel dat met een bril alle problemen in een mum van tijd zijn opgelost. Niets in minder waar, want als kinderen op jonge leeftijd al bijziend zijn is het risico op een hoge sterkte veel groter. Kinderen hebben hierdoor later in het leven een groter risico op slechtziendheid.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk