De Tweede Kamer wil dat het schoolzwemmen weer opnieuw ingevoerd gaat worden in Nederland. Het is bij de Kamer inmiddels bekend dat het aantal kinderen zonder zwemdiploma toeneemt. Dit wordt ondervonden als een zorgelijke en ongewenste ontwikkeling. De Kamer ziet in schoolzwemmen ook heel veel voordelen en daarom willen ze dat graag weer invoeren in Nederland. Dit meldt NOS.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat schoolzwemmen onder andere leidt tot een grotere veiligheid van kinderen. Vaak zijn de ongelukkige kinderen zonder zwemdiploma's de kinderen met een migratieachtergrond. Weinig geld binnen het gezin zorgt er ook voor dat kinderen niet op zwemles kunnen.
Het onderzoek en de resultaten
Het Mulier Instituut heeft onderzoek gedaan naar de kosten en baten van een herinvoering in Nederland. In het onderzoek zijn vier verschillende scenario's van elkaar onderscheiden. Dit is bepaald op basis van de groep waarin schoolzwemmen wordt gegeven (groep 2 of 5) en het diploma dat behaald moet worden (diploma A of ABC). Herinvoering van schoolzwemmen heeft ook een aantal belangrijke gevolgen. Waaronder het feit dat meer leerlingen zwemveilig zijn, dus ook leerlingen uit eerdergenoemde gezinnen waarbij het anders juist een stuk moeilijker en complexer was. Bij een herinvoering zullen de kosten van de zwemlessen naar de overheid gaan. Door een eventuele herinvoering van schoolzwemmen zullen de scholen wel meer tijd hieraan kwijt zijn, maar ouders juist minder. Door de arbeidsmarktkrapte is het de vraag of er voldoende zweminstructeurs gevonden zullen worden.
Voordeel voor de zwembaden
Schoolzwemmen brengt ook een enorm voordeel met zich mee voor alle huidige zwembaden. Door de herinvoering zullen de zwembaden weer goed worden bezocht, waardoor ze weer een welkome financiële steun zullen ontvangen. De zwembadbranche heeft het al een tijdje enorm lastig. Een financiële opsteker zoals deze is dus meer dan welkom voor de branche.
Tweede Kamer krijgt meer steun
Het herinvoeringsvoorstel is ingediend door kamerleden Van Nispen (NP) en Mohandis (GL-PVDA). Zij kregen vanuit de politiek veel steun voor dit voorstel. Velen waren het ermee eens om het weer een overheidstaak te maken. Vooral omdat de bevolking is toegenomen, terwijl het aantal zwembaden juist is afgenomen.
De Rijksoverheid zal nu in overleg moeten gaan met de gemeenten. Er is een zwembadfonds bedacht, dit zou de zwembaden moeten voorzien van voldoende financiële steun. Het schoolzwemmen was tot 1985 verplicht, hierna mochten scholen en gemeenten zelf alles bepalen wat betreft de organisatie en financiering. Uiteindelijk heeft dit ook gezorgd voor de afschaffing van schoolzwemmen en het sluiten van veel zwembaden
Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema