Is herinvoering schoolzwemmen wel mogelijk in Groningen?

Schoolzwemmen, het is een onderwerp dat hoog op de agenda staat in Nederland. Zeker nu de Tweede Kamer vorige week instemde met het de herinvoering hiervan. Schoolzwemmen is sinds 1985 niet meer verplicht. Scholen en gemeenten moeten, als ze hier behoefte aan hebben, het zelf organiseren. Dat zorgde ervoor dat het schoolzwemmen veelal werd afgeschaft. Dat meldt RTV Noord.

Schoolzwemmen herintroduceren in de gemeente Groningen, er zijn nog veel twijfels. Zwemonderwijs zijn al nauwelijks te vinden, dus dat maakt het lastig, stelt zwembadeigenaar Henny de Groot uit Wedde.

Tekort aan zwemleraren 

Vrijwilligers van MFC De Hardenberg in Finsterwolde worden juist opgeleid tot toezichthouders, omdat er anders te weinig zwemleraren zijn. De opgeleide zweminstructeurs houden nu de ouderen tijdens het ‘vrij zwemmen’ in de gaten. Maar eigenlijk wil bestuurslid Gina Hillenga de gekwalificeerde zweminstructeurs op een andere plek inzetten. Binnenkort gaan er acht vrijwilligers een cursus volgen voor toezichthouder. Maar daarmee is het tekort aan zwemonderwijzers niet meteen opgelost

In groep 1 al beginnen met schoolzwemmen 

Zwemles zou eigenlijk beschikbaar moeten zijn voor kinderen jonger dan 7, stelt De Groot. De scholen beginnen namelijk in groep 4 of 5 met schoolzwemmen. De meeste ongelukken gebeuren vaak met kinderen van 4 en 5 jaar, of jonger.

Als kinderen op jonge leeftijd zwemles hebben gehad, moeten ze volgens De Groot blijven zwemen. Schoolzwemmen zou daarbij kunnen helpen, want daardoor kunnen kinderen langer les krijgen en behouden ze hun niveau.

Zwemveiligheid 

Naast schoolzwemmen moeten er, volgens De Groot, nog meer aanpassingen worden gedaan om de zwemveiligheid te verbeteren. Stichting Leergeld en het Participatiefonds kunnen mensen helpen met het regelen van de zwemlessen voor hun kinderen. Voor gezinnen die minder te besteden hebben zijn deze initiatieven zeer waardevol.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk