Mazelenuitbraak op Haagse basisschool; grote zorgen bij gemeente

Op een basisschool in Den Haag zijn zeventien kinderen besmet geraakt met de mazelen. Wethouder Hilbert Bredemeijer maakt zich grote zorgen. Een GGD-team is naar de school geweest voor een vaccinatiecampagne, maar niet meer dan vier kinderen hebben een BMR-prik gehaald. “Ik ben er ziek van”, zegt de wethouder. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Er zijn al langere tijd zorgen over de lage vaccinatiegraad in Den Haag. Sinds 2020 is deze met 10 procentpunt gedaald, waardoor in geen enkele wijk nog de minimale vaccinatiegraad van 90 procent wordt gehaald. In vier wijken komt dit percentage niet boven de 69 procent: Schildersbuurt, Groente- en Fruitmarkt, Transvaalkwartier en het centrum. Mazelen heeft een vaccinatiegraad van 95 procent nodig om een uitbraak tegen te gaan.

Landelijke campagne

Bredemeijer pleit opnieuw voor actie vanuit de overheid. Toen er in maart een landelijke inentingscampagne was, werden in april 50 procent meer vaccins tegen mazelen en kinkhoest gezet. “Dus het kan wel!”, aldus de wethouder. “Alle registers moeten open. We zijn op het punt dat het niet meer gaat, dat we het niet meer onder controle hebben.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky