Zomerscholen geven gezonde lessen in samenwerking met TommyTomato

Om van kinderen groente-eters voor het leven te maken, levert TommyTomato gezonde groentelunches en voedingseducatie op basisscholen. Ook nu de zomervakantie is aangebroken zet de sociale onderneming zich in om kinderen in contact te brengen met gezonde voeding. Op de Zomerschool Amsterdam, Zomerschool Zuidoost en Zomerschool Velsen krijgen kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken nu speelse, gezonde voedingslessen van TommyTomato’s lesprogramma S’Kool. De lessen zijn nu van start gegaan en lopen in totaal drie weken. Dat meldt TommyTomato. 

Zomerscholen bieden kosteloos een helpende hand aan kinderen, vaak in aandachtswijken, die zelf niet op vakantie gaan, extra lessen of aandacht nodig hebben of bijvoorbeeld nieuwkomers zijn in Nederland die Nederlands als tweede taal leren. In de lessen die TommyTomato toevoegt aan de zomerschool leggen de kinderen een basis voor een gezonde levensstijl. In totaal leren 15 klassen van ongeveer 20 kinderen spelenderwijs hoe hun lichaam werkt en welke voeding het nodig heeft om zich goed te voelen. Kinderen vanaf de kleuterklas tot groep 8 doen mee. 

Groente-vertelkast en een groente-krant 

Voor Zomerschool Velsen heeft TommyTomato binnen het S’Kool programma lessen gemaakt die de docenten ook zelf kunnen uitvoeren: van een groente-vertelkast in de onderbouw tot het maken van een groente-krant in de bovenbouw. Voor Zomerschool Amsterdam wordt er een combinatie gemaakt tussen inhoudelijke lessen over het lichaam en voeding vanuit de docenten van TommyTomato en koken de kinderen samen met de TommyTomato Soeperchefs. Op de Zomerschool Zuidoost krijgen de kinderen gezonde TommyTomato groentelunches.

Groente leren eten 

"Elk kind kan groente leren eten, net als leren lezen of schrijven," zegt Bas Turk, mede-oprichter van TommyTomato. "In Nederland krijgt bijna geen enkel kind dagelijks voldoende groente binnen, en in aandachtswijken komen kinderen minder snel in aanraking met gezonde voeding. Naast de gezondheidsvoordelen heeft dit een positieve impact op de kansengelijkheid voor kinderen. Gelijkheid begint in de lunchtrommel. Wij willen kinderen niet alleen bewust maken van de voordelen van groenten en fruit, maar hen ook inspireren en hun verbeelding prikkelen. Tijdens de zomerscholen maken we er ook echt een feestje van, bijvoorbeeld door 100 procent fruit ijsjes te maken. En in Velsen is er een samenwerking met de boswachter, waardoor we ook de wereld van de kruiden in duiken. Hoe meer plezier, hoe beter de informatie blijft hangen."

Door: Nationale Onderwijsgids