Kinderen staan centraal op 'Blijf Uit De Dode Hoek Dag'

‘De dode hoek, waar ligt die dan?’ Met deze vraag stapte de populaire TikTokker gymmeester Daan naar zijn leerlingen toe. Dat leverde bijzondere antwoorden op. De meeste kinderen hebben geen flauw idee. Precies daarom is Daan op donderdag 12 september om 9 uur bij een bijzondere verkeersles tijdens de eerste Nationale Blijf Uit De Dode Hoek Dag, op basisschool de Wingerd in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat meldt Veilig Verkeer Nederland. 

De Nationale Blijf Uit De Dode Hoek Dag is een initiatief van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) om kinderen bewust te maken van de gevaren van de dode hoek, bij vrachtauto’s en andere grote voertuigen, zoals bussen en tractoren. De dode hoek is het gebied rondom een voertuig dat een chauffeur niet kan zien, zelfs niet met behulp van spiegels. Als je dicht bij een vrachtauto of bus rijdt, kan dat leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties en ongelukken. Daar maken TLN en VVN zich zorgen over.

Vorig jaar werden volgens cijfers van kenniscentrum VeiligheidNL 76.400 fietsers op de eerste hulp behandeld na een verkeersongeluk. Van de 684 verkeersdoden in 2023 zaten er 270 op de fiets, berekende het CBS. Het aantal fietsongelukken en -doden stijgt gestaag, ook onder kinderen.

Veilig op de fiets naar school 

Daarvoor zijn verschillende oorzaken, waaronder de dode hoek. "Het liefst wil ik dat alle kinderen op de fiets naar school gaan," stelt @gymmeester Daan. "Maar dan wel veilig: ze moeten leren hoe groot de dode hoek van een vrachtauto is, zodat ze altijd op veilige afstand rijden. Dat ga ik de kinderen op een leuke manier uitleggen tijdens de Nationale Blijf Uit De Dode Hoek Dag, zodat ze het nooit meer vergeten." 

Verkeerslessen 

TLN en VVN wijzen erop dat het belangrijk is dat er ook op alle andere dagen van het jaar aandacht is voor de dode hoek van vrachtauto’s en andere grote voertuigen. Sinds jaar en dag bieden TLN en VVN daarom ‘Veilig op Weg! Blijf uit de dode hoek’-verkeerslessen’ aan kinderen van groep 7 en 8. Daarvoor komt er een vrachtauto op school en krijgen kinderen les van een vrachtwagenchauffeur over de gevaren van de dode hoek. Ze mogen ook even in de cabine van de truck zitten om zelf te ervaren wat je als chauffeur ziet. Tijdens deze les leren de kinderen de twee vuistregels: blijf rechts en ruim achter een groot voertuig en houd minimaal drie meter afstand rondom een groot voertuig.

Door: Nationale Onderwijsgids