Man die basisschoolleerlingen in Voerendaal bedreigde moet jaar de cel in

Justitie heeft een jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen de man die basisschoolkinderen in Voerendaal dreigde dood te schieten. Dat gebeurde begin dit jaar. Dat meldt L1.

Basisschool Cortemich en buitenschoolse opvang De Foekepot in Voerendaal kregen begin 2024 de schrik van hun leven. Marco H. uit Heerlen zei namelijk dat hij de kinderen dood ging schieten. Van februari tot augustus zat H vast. De rechtbank liet hem voorlopig vrij om zijn straf thuis te kunnen afwachten.

Onrust 

Ouders en personeel van de basisschool hoorden via De Limburger van de vrijlating en waren daar niet blij mee. Het nieuws zorgde voor veel onrustige mensen. Een aantal kinderen mocht van hun ouders niet meer naar school.

De school zelf was door de politie nooit ingelicht over de bedreigingen van H. Ouders wisten dus ook van niets, totdat ze het nieuws van de vrijlating lazen.

Doodsbedreigingen 

H. begon met de bedreigingen toen zijn rijbewijs was afgepakt door de politie. Vervolgens stopte H. met blowen en kreeg hij ruzie met zijn vriendin. Hij bedreigde haar met de dood, maar dus ook de leerlingen van de basisschool in Voerendaal.

Innovo, de koepelorganisatie waar de basisschool uit Voerendaal onder valt, gaf de ouders pas informatie nadat het al door de media naar buiten was gebracht. Het bestuur schreef de ouders dat de niets wisten van de dreigementen en dat het volgens de politie minder ernstig was.

Humankind, de organisatie waar de buitenschoolse opvang onder valt, schreef dat het incident een anders was dan wat er eerder was voorgevallen. Een medewerker van de buitenschoolse opvang was namelijk in november 2023 al eens door H. bedreigd.

Maatregelen 

Het schoolbestuur nam in augustus maatregelen na een aantal meldingen van ongeruste ouders. De basisschool en het kinderdagverblijf lieten de kinderen een aantal dagen niet naar buiten gaan. Sommige kinderen gingen niet eens meer naar de basisschool en het kinderdagverblijf.

De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak H.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk