Sportiefste basisschool van Nederland laat kinderen wel genoeg bewegen

Basisschoolleerlingen sporten veel minder dan vroeger vanwege een vol lesrooster en een tekort aan gymzalen. Een derde van de scholen voldoet niet aan de norm om anderhalf uur bewegingsonderwijs per week aan te bieden. Dat meldt EenVandaag.

Het Mulier Instituut deed onderzoek naar het bewegen van kinderen op scholen. Scholen die te weinig gymlessen aanbieden, stellen weinig prioriteit aan het bewegingsonderwijs, zo stellen de onderzoekers. Scholen lukt het vaak niet om de kinderen uit de laagste klassen genoeg te laten bewegen.

Lector Gezonde Leefstijl aan de Haagse Hogeschool Sanne de Vries zegt dat het schadelijk voor de kinderen is dat ze hun verplichte gymlessen niet krijgen. “Kinderen hebben, vooral als ze al weinig bewegen, daar hun hele leven last van.”

Sportiefste School van Nederland 

Gelukkig zijn er ook nog basisscholen waar het wel goed gaat. Basisschool De Waterhof in Delft kreeg dit jaar de titel ‘Sportiefste School van Nederland.’ Onder schooltijd wordt bewegen flink gestimuleerd.

Bewegend leren 

Docent bewegingsonderwijs Nick Keijser geeft aan dat het begint met het toegeven aan de beweegbehoefte van kinderen. Op de basisschool doen ze aan bewegend leren. Zo moeten de kinderen de tafel van drie maken door te springen naar de cijfers.

Lector Gezonde Leefstijl De Vries is erg blij met scholen als De Waterhof. Gymleraren en directeuren van basisscholen moeten namelijk alles zelf regelen. Ze krijgen daarbij wel wat ondersteuning vanuit de gemeenten.

Sfeer

De sfeer in de klas verbetert aanzienlijk als kinderen veel bewegen, zegt De Vries. Een belangrijke basis in het sporten wordt zo op school gelegd.

Basisschool De Waterhof ziet dat het bewegingsonderwijs dat ze aanbieden een succes is bij de leerlingen en de leraren. Leraar bewegingsonderwijs Keijser geeft aan dat de school steeds op zoek blijft naar manieren om bewegen in een schooldag te laten voorkomen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk