De Wet werk en Zekerheid leidt tot protesten onder basisscholen. De scholen zeggen dat ze in de problemen komen wanneer ze straks invalskrachten na 2 jaar of 2 tijdelijke contracten voor vast aan moeten gaan nemen. De scholen dreigen uit protest complete klassen naar huis te sturen. Dit meldt Tubantia.
NOG
Basisscholen dreigen met wegsturen klassen om flexwet
-Momenteel mogen basisscholen in drie jaar tijd een onbeperkt aantal tijdelijke contracten uitdelen. Dit betekent dat zij een invaller kunnen regelen voor elke zieke leraar die voor een paar dagen thuis zit. De invaller hoeven ze niet in vaste dienst te nemen.
Dit is echter verleden tijd wanneer de nieuwe Wet Werk en Zekerheid op 1 juli 2015 ingaat. Basisscholen mogen vanaf dan werknemers maximaal twee tijdelijke contracten geven. Ook moeten ze hun werknemers na 2 jaar een vast contract aanbieden. Dit houdt in het geval van de invaller in dat hij na wellicht 3 keer ingevallen te hebben, recht heeft op een vast contract.
"Dat kunnen we niet betalen", stelt Jan Sijtsema van de coöperatie CBO Fryslân. Hij heeft daarom de ouders van de leerlingen van de 200 scholen die bij de coöperatie horen opgeroepen om een brief te schrijven aan minister Asscher van Sociale Zaken. Als dit niet helpt, dan wil Sijtsema de nieuwe wet dit jaar nog een week in praktijk brengen. Bij vervangingsproblemen worden de kinderen dan naar huis gestuurd. "Ook ouders komen dan in de problemen."
De Algemene Onderwijsbond vindt het protest onbegrijpelijk. "Die actie moeten ze meteen stoppen. Wij zijn klaar met de eeuwige flexcontracten in het onderwijs", reageert woordvoerder Thijs den Otter. "Er zijn ook andere oplossingen, zoals een vervangingspool met mensen in vaste dienst." Minister Asscher sluit zich bij dit standpunt aan.
© Nationale Onderwijsgids