De Groep Bontes/Van Klaveren (GrBvK) heeft in een aangenomen motie de regering verzocht om alles in werking te zetten om antisemitisme binnen het onderwijs tegen te gaan. Minister Bussemaker van Onderwijs ondersteunt dit en zegt dat er in het onderwijs geen ruimte kan zijn voor antisemitisme, net zomin als voor andere vormen van discriminatie.
De motie wordt volgens de bewindsvrouw gezien als ondersteuning van beleid. Kennis over de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog is geborgd in de kerndoelen en in de eindtermen voor het geschiedenisonderwijs. Bussemaker geeft aan dat daarnaast de burgerschapsvorming en Bildung versterkt worden in het primair, voortgezet, middelbaar beroeps en hoger onderwijs en in de lerarenopleidingen.
Ook het Platform Onderwijs2032 werkt aan een advies over de inhoud van een toekomstgericht curriculum voor het funderend onderwijs. In oktober dit jaar maakte het platform de hoofdlijn van zijn advies bekend, waarin onder meer werd voorgesteld burgerschap een prominentere positie in het kerncurriculum te geven. Rond de jaarwisseling wordt het definitieve advies van het platform samen met een beleidsreactie aan de Tweede Kamer aangeboden.
Bussemaker geeft daarnaast aan dat de Stichting School en Veiligheid ondersteuning biedt aan docenten bij het bespreekbaar maken van maatschappelijk gevoelige onderwerpen, waaronder antisemitisme. Ook worden er regionale bijeenkomsten en een landelijke conferentie georganiseerd en is er een helpdesk beschikbaar. “De regering zal er steeds op blijven toezien dat iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt in het onderwijs en zal zaken die daar haaks op staan, zoals antisemitisme, dan ook blijven bestrijden. Eenzelfde houding en inzet mag ook van betrokkenen in en om de scholen zelf verwacht worden”, aldus Bussemaker.
© Nationale Onderwijsgids