Vandaag neemt de Tweede Kamer een motie aan over het maximaal aantal lesuren voor docenten. In het voortgezet onderwijs zal een fulltime docent maximaal 20 uren mogen lesgeven, in het basisonderwijs gaat het maximaal aantal lesuren voor een leraar naar acht dagdelen. Dit meldt de Volkskrant.
NOG
'Maximaal aantal lesuren voor docenten wordt 20 uur'
-De regeling dient om docenten meer tijd te geven om hun onderwijsuren goed voor te bereiden. Daarnaast hebben ze meer tijd om aandacht te schenken aan onderwijsvernieuwing. De motie is vandaag voor de vierde keer ingediend sinds eind 2014 en heeft nu eindelijk een Kamermeerderheid achter zich. Dit komt mede door het rapport van OESO, waarin staat dat Nederlandse docenten teveel lesgeven. Het Europees gemiddelde zou liggen op maximaal 20 lesuren van 50 minuten.
Volgens staatssecretaris Dekker van Onderwijs kost de regeling 3,3 miljard euro. Volgens motie-indiener Van Meenen geeft de regeling ruimte tot vernieuwing als de vrijgekomen uren niet worden ingevuld door nieuwe docenten, maar er andere leermogelijkheden voor leerlingen voor in de plaats komen.
© Nationale Onderwijsgids
@ben. Stuctureel overwerk is niet toegestaan binnen het arbeidrecht.
Iedere docent mag overuren maken en dus een volledige week voor de klas. CAO nu: 750 uur / jaar : 37,8 lesweken = 23,8 = 24 lesuren van 50 minuten per week. motie: 20 uur per week * 60 : 50 = 24 lesuren van 50 minuten per week. Wat is het verschil?
En het MBO wordt weer eens niet meegenomen.
Dat heeft dus als resultaat dat geen enkele docent in het basisonderwijs een volledige week voor en klas kan staan...:(