Als het aan de Algemene Onderwijsbond (AOb) ligt, komen er in zowel het basisonderwijs, voortgezet onderwijs als mbo minder lesuren. De bond wil daarmee docenten meer ruimte geven voor professionalisering, innovatie en maatwerk. Het doel op lange termijn is om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en het werk voor de leraren aantrekkelijker te maken. Dat meldt de AOb.
Basisscholen zullen volgens de plannen van de onderwijsbond in de toekomst nog maar 22 lesuren per week hebben. Dat is 3,5 uur minder dan nu. Vergeleken met andere landen zitten Nederlandse kinderen relatief gezien het meest in de schoolbanken. Het verminderen van het aantal lesuren moet ook gaan gelden voor docenten in het voortgezet onderwijs. Het aantal lessen wordt met 5 per week verlaagd.
Ook docenten in het mbo hebben een volle weekagenda wat betreft het aantal uren les dat zij geven. Daardoor is het voor hen lastiger om genoeg tijd te besteden aan stagebegeleiding, studieloopbaanbegeleiding en examinering. Gemiddeld maken deze docenten circa 850 klokuren per jaar. De AOb wil dit terugdraaien naar 650 uur. Voor het mbo wil de bond bovendien dat er net als in het voortgezet onderwijs eenzelfde soort regeling voor lesreductie komt.
De Tweede Kamer heeft voor het plan wat betreft het voortgezet onderwijs al steun gegeven, onder meer omdat er in de huidige situatie dringend behoefte is aan nieuwe docenten. Een vermindering van het aantal lesuren kan daarom een hoop kosten besparen. Ook enkele politieke partijen hebben laten weten voor de plannen van urenvermindering te zijn. De AOb hoopt dat de punten binnenkort gespecificeerd terug te vinden zijn in het regeerakkoord.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids