Normal_telefoon_mobiel_smartphone_socialmedia

Vanaf vandaag kunnen leerkrachten in Nederland gebruik maken van een nieuw kennisplatform voor 21e eeuwse vaardigheden (onder andere digitale vaardigheden en computational thinking) in het onderwijs: Schoollink. Door te swipen komen docenten met elkaar in contact, krijgen ze toegang tot lesmateriaal en kunnen ze lessen met elkaar delen. En dat is broodnodig: veel leerkrachten geven al jaren aan behoefte te hebben aan meer contact met collega’s omdat ze van elkaar willen leren, zo blijkt uit eerder onderzoek van de Universiteit van Gent en de Universiteit van Tilburg in opdracht van Samsung. De app is vanaf vandaag gratis te downloaden voor Android en iOS-apparaten. Dit meldt Samsung Benelux.

Het doel van de app is kennisuitwisseling om innovatief onderwijs te stimuleren in Nederland en België, zodat scholieren worden voorbereid op de maatschappij die steeds meer vraagt. Leerkrachten worden door te swipen door gedeelde lesstof en profielen van collega’s aan elkaar gelinkt, zodat online en wie weet daarna ook offline met elkaar gespard kan worden en zodat leraren elkaar kunnen helpen lessen innovatiever en leuker te maken voor leerlingen. 
 
Schoollink kan de drempels voor leraren verlagen om met innovatieve of digitale lesmethodes aan de slag te gaan. In het onderzoek gaven leerkrachten onder meer een gebrek aan vaardigheden, aan training en aan leermateriaal te ervaren bij het toepassen van technologie in de les. Bovendien zorgt het huidige lerarentekort ervoor dat veel leraren kampen met tijdsdruk. Hierdoor blijft er te weinig tijd over voor verdieping, leren van andere collega’s en kennisuitwisseling. Met hulp van het zogenoemde ‘buddy systeem’ in Schoollink is dit straks verleden tijd.
 
Veel van de leraren kiezen nu nog voor traditionele lesmethoden. Slechts een klein deel maakt innovatief gebruik van technologie en nieuwe lesmethodes in hun lessen. 
 

Hoe werkt Schoollink?

Na het downloaden van de app krijgen docenten een aantal vragen over hun kennis en interesses op het gebied van technologie en innovatie in de klas. Vervolgens worden leraren met elkaar gematcht. Hierbij worden, naast de uitkomsten van de test, ook interesse en achtergrond van leraren meegewogen. Zo krijg je relevante ‘buddies’ voorgesteld waarmee ervaringen gedeeld kunnen worden. Daarnaast biedt het platform de mogelijkheid voorbeelden, tips of andere content te delen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids