95 procent van de scholen zijn bereid om leerlingen uit Oekraïne onderwijs te geven en bij één op de zes scholen hebben zich al leerlingen gemeld. Op 60 procent van de scholen zijn er wel zorgen over de situatie en dan voornamelijk de taalbarrière, personeelstekort en eventuele trauma’s. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 700 schooldirecteuren. Dat meldt de AVS.
Volgens de schooldirecteuren zijn er extra handen nodig om het onderwijs te doen slagen. Eén van de mogelijkheden is het inzetten van Oekraïense leraren die zijn meegekomen. Daarnaast moet er ook gekeken worden naar deskundige hulp, extra ruimte en financiële ondersteuning.
Reguliere scholen en nieuwkomersscholen
Volgens een meerderheid van de schooldirecteuren is het een goede oplossing als reguliere scholen samenwerken met nieuwkomersscholen. Een derde van de directeuren denkt dat er beter alleen gekozen kan worden voor nieuwkomersscholen en één op de tien ziet alleen een oplossing bij het reguliere onderwijs liggen.
Acties
Op bijna alle scholen in Nederland is er de afgelopen weken aandacht geweest voor de situatie in Oekraïne. Op meer dan de helft van de scholen zijn er acties opgezet om geld op te halen of om spullen in te zamelen. Op verschillende basisscholen wordt er woensdag stil gestaan bij de oorlog in Oekraïne en wordt er om 11.55 uur op het schoolplein een lied gezongen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk