GRONINGEN - De gemeente Groningen gaat voor de Nieuwe Vensterschool. Daarin staat de school als plek waar les wordt gegeven centraal. Onderwijs, opvang en zorg zijn wel dicht bij elkaar gehuisvest, maar niet meer per se in één gebouw.
"Met de Nieuwe Vensterschool verbeteren we samen met de scholen de schoolprestaties", licht wethouder Elly Pastoor toe. "We ondersteunen heel nadrukkelijk de leerkrachten. De leerlingen, de ouders, de leerkrachten en de opvang: daar draait het om bij de Nieuwe Vensterschool."
Evaluatie
Het concept van de huidige Vensterscholen is nu 16 jaar oud en niet meer actueel. Dat blijkt uit het evaluatierapport ‘Nieuwe verhoudingen, nieuwe dynamiek'. Er is veel veranderd in de samenleving en in het lokale en landelijke onderwijs- en jeugdbeleid. De onderzoekers bevelen nu aan om de aandacht in de Vensterscholen nadrukkelijker te concentreren op opvang en onderwijs en scholen de regierol te geven. De gemeente moet zich richten op wat er aanvullend nodig is om kinderen optimale ontwikkelingskansen te bieden.
Vensterschool voorloper Brede School
Zestien jaar geleden startte Groningen met de Vensterscholen. Hiermee ontstond een vruchtbare voedingsbodem voor veel ontwikkelingen, activiteiten en afspraken om de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten. Groningen stond hiermee aan de wieg van de landelijke ‘Brede School'. Nederland kent inmiddels 1600 Brede Scholen. Veel daarvan hebben de afgelopen jaren gebruik gemaakt van de kennis, kunde en ervaring van de Groninger Vensterscholen.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen