Gisteren heeft voorzitter van het College van Bestuur Henk Pijlman na ruim 20 jaar afscheid genomen van de Hanzehogeschool. Vanwege het coronavirus vond dit plaats tijdens een voornamelijk digitale bijeenkomst. Pijlman is bovendien benoemd als ereburger van de gemeente Groningen. Dit melden Hanzehogeschool en de gemeente Groningen.
NOG
Henk Pijlman verlaat Hanzehogeschool en wordt ereburger van Groningen
-Vanwege Pijlmans talent voor innovatie is de Hanze Innovatieprijs omgedoopt tot de Henk Pijlman Innovatieprijs. Ook werd de 11e Hanzepenning uitgereikt aan Pijlman, de onderscheiding die hij zelf al meerdere keren heeft uitgereikt. Minister van Engelshoven sprak Henk persoonlijk toe in een videoboodschap waarin ze Henk bedankt voor alles wat hij voor het onderwijs heeft betekend.
De gemeente Groningen heeft Henk Pijlman benoemd tot ereburger van de gemeente Groningen. Pijlman was 15 jaar lid van de Groninger gemeenteraad. Van 1990 tot 2000 was hij wethouder Onderwijs, Sport, Cultuur en Bestuurlijke Vernieuwing. Hij zette zich onder meer in voor de vernieuwing van het onderwijs, zoals het ontwerp en de uitvoering van de Vensterschool. Vanaf 1 september 2000 is hij lid van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen en vanaf 2004 is hij voorzitter. De hogeschool ontwikkelde zich tot een internationaal gerespecteerde University of Applied Sciences. Ook door zijn inzet voor de Hanze University Foundation heeft hij ervoor gezorgd dat jonge mensen in ontwikkelingslanden beroepsonderwijs kunnen genieten.
In 2010 ontstond het idee voor de Energy Academy in Groningen, een instituut voor onderwijs en onderzoek op het gebied van energietransitie. Dit resulteerde in de huidige New Energy Coalition. Pijlman is vanaf 2018 daar lid van de Raad van Toezicht.
Verder was Henk Pijlman actief voor een aantal Groningse culturele parels: MartiniPlaza, Eurosonic Noorderslag, het Noord Nederlands Orkest en het Groninger Museum. In juni 2015 werd hij daarnaast lid van de Eerste Kamer voor D66.
Het Ereburgerschap van de stad Groningen wordt toegekend wegens ‘buitengewone verdienste, al dan niet belangeloos, voor de stad en haar inwoners gedurende een lange reeks van jaren.’ Sinds 2004 zijn als Ereburger ingeschreven in het Gulden Boek: Annie Tak (2004), Dick Leutscher (2006), Hans Alders (2007), Jacques Wallage (2009), koning Willem-Alexander en koningin Máxima, Frits van der Heide (2015), Max van den Berg (2016), Ben Feringa (2016), Geert Sterringa (postuum in 2017) en Peter den Oudsten (2019).
Door: Nationale Onderwijsgids