Docent Eefje onderzoekt op Lowlands vagina's om kennis te delen

Onderzoekers uit Breda gaan in een laboratorium op Lowlands allerlei informatie delen over vagina’s. Want dat je een vagina alleen maar met water hoeft te wassen en niet met zeep is nog lang niet bij elke vrouw bekend. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Eefje Schrauwen is associate lector bij Avans hogeschool in Breda. De docent en onderzoeker geeft aan dat je een vagina geen flinke schrobbeurt met zeep hoeft te geven. “Afspoelen met water is genoeg om schoon de dag door te komen.”

Lactobacillus crispatus 

Dat komt omdat de bacterie Lactobacillus crispatus in de vagina te vinden is. Ziekmakers worden door de melkzuurbacterie niet binnengelaten. Wetenschappers willen nog veel meer over deze belangrijke bacterie leren.

Onderzoek op Lowlands 

Het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans doet daarom een onderzoek op Lowlands genaamd ‘Viva la Vaginoom’. Met zes collega’s en oud-studenten is Schrauwen op Lowlands te vinden. Vrouwelijke bezoekers kunnen vrijdag 16 augustus, zaterdag 17 augustus en zondag 18 augustus van 12.00 uur tot 20.00 uur in het laboratorium terecht om micro-organismen in hun eigen vagina te onderzoeken.

Ph-waarde van de vagina 

Het lab geeft de bezoekers eerst wat informatie over het onderzoek. Daarna kunnen ze besluiten mee te doen aan het experiment. De vrouwen vullen een vragenlijst in en nemen in één van de drie afgesloten hokjes met een soort wattenstaafje een vaginale swab af. Samen met de onderzoekers van Avans kunnen de vrouwen zelf de ph-waarde van hun vagina onderzoeken.

De vrouwen kunnen aan het einde van de dag terug naar het lab voor de uitslag. Daar horen ze dan of ze de Lactobacillus crispatus hebben. Avans werkt voor het onderzoek samen met vrouwenonderzoekscollectief ‘Van Vrouwen Voor Vrouwen’ en Molecular Biology Systems. Het doel van het onderzoek is kijken welke factoren beïnvloeden of je de bacterie wel of niet hebt.

Volgens Schrauwen is Lowlands de perfecte plek om de juiste doelgroep te bereiken. “We hopen dat er iedere dag zo’n 25 tot 50 vrouwen een test willen doen.” Schrauwen is niet bang dat er vrouwen meedoen aan het onderzoek die onder invloed zijn van alcohol en later spijt krijgen. “Het lab is al vroeg op de dag geopend en de uitslagen zijn volledig anoniem.”

Slipjesslinger 

Naast het onderzoek wordt het lab op Lowlands ook gebruikt om het gesprek over de vagina op gang te brengen. Dat kan op wetenschappelijk niveau, maar er wordt ook ter decoratie een slipjesslinger opgehangen. De ontwikkeling van de medische wetenschap was volgens Schrauwen lange tijd op mannen gericht, maar het is de beurt aan de vrouwen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk