De pabo-opleiding wordt, als het aan het kabinet ligt, flink aangepakt. Studenten hebben straks de keuze voor een specialisatie lesgeven aan jonge of oudere kinderen. Dat moet ervoor zorgen dat er meer mannen voor de klas komen te staan. Volgens deskundigen zou dit juist het lerarentekort vergroten. Dat meldt NU.nl.
‘De splitsing van de pabo’ wordt het plan van het kabinet ook wel genoemd. Lesgeven in de bovenbouw is vaker favoriet onder mannen. Meesters stoppen zeer waarschijnlijk omdat ze ook stage moeten lopen in de onderbouw.
Lesgeven aan favoriete groepen
Studenten de kans bieden om alleen les te geven aan hun favoriete groepen, vergroot het aantal leraren. Tenminste, daar hopen staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) en minister Eppo Bruins (Onderwijs).
Specialisatie
Onderwijskundigen geloven niet dat dit werkt. Tijdens de opleiding is er al een specialisatie waar leerlingen vanaf het tweede of derde jaar voor konden kiezen. Leraren in opleiding lopen daar wel stage in alle klassen.
Paboleerlingen zijn vaak tussen de zestien en achttien jaar als ze beginnen aan de studie. Bij een brede opleiding ontdekken ze wat ze graag willen doen. “De kleuterstage kan een eyeopener zijn voor mannen”, aldus Jolien Mouw, docent van de academische opleiding Leraar Basisonderwijs aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Inzetbaarheid en deskundigheid
De inzetbaarheid en deskundigheid van leraren zijn ook twee grote problemen. Leraren moeten namelijk met elkaar kunnen ruilen en elkaars klassen kunnen opvangen tijdens ziekte. Scholen bellen vaak ’s ochtends de lijst van personeelsleden af om een leraar voor de klas te krijgen. Alleen die leraren met een beperkte bevoegdheid vallen dan vaak af.
Mannen die liever lesgeven aan de bovenbouw noemt Mouw achterhaald. De pabo heeft veel vrouwelijke studenten, maar die willen niet allemaal aan kleuters lesgeven. “Er zijn genoeg mannen die les willen geven aan jonge kinderen.”
Imagoprobleem
Volgens (oud-)docenten is er rondom de lagere klassen sprake van een imagoprobleem. Tijdens hun stage is het niet de bedoeling dat mannen er dan pas achter komen dat kleuterklassen bij hen passen. Dat kan ook aan het begin van de opleiding al, met betere voorlichting en campagnes bijvoorbeeld.
Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk