Overbezorgde en controlerende ouders, ook wel helikopterouders genoemd, hebben vaker kinderen die op latere leeftijd last krijgen van emotionele problemen zoals eenzaamheid, angsten en depressies. Amerikaanse onderzoekers bestudeerden hiervoor jarenlang een groep van ruim vierhonderd kinderen. Dat meldt NU.nl.
De onderzoekers lieten tweejarigen samen met hun moeder met speelgoed spelen. Ze keken tijdens dit proces met name naar de moeder en haar betrokkenheid bij het spelende kind en in hoeverre ze haar kind zelf liet spelen of er invloed op wilde uitoefenen.
De kinderen werden op vijfjarige leeftijd nogmaals onderworpen aan een test. Ze werden niet gevraagd om te spelen en hun moeder was er ook niet bij, maar in deze test ging het om het gedrag van het kind nadat hun snoepjes werden afgepakt. Daarnaast kregen ze een puzzel om binnen een bepaalde tijd op te lossen. De onderzoekers wilden zo weten hoe kinderen onder tijdsdruk presteerden. Leraren van de vijfjarigen werden gevraagd of hun leerlingen last hadden van emotionele problemen, prestatieproblemen en of ze sociaal vaardig waren. Ook op tienjarige leeftijd werd door de leraren op gedrag gecontroleerd.
Een controlerende moeder lijkt te zorgen voor een kind met emotionele problemen. Ze zijn minder stabiel en minder sociaal. Nader onderzoek zou moeten uitwijzen of dit ook geldt als duidelijk is dat de moeder zelf kampt met problemen. Wel durven de onderzoekers een verband te leggen tussen weinig of geen zelfregulering bij het kind en emotionele problemen, zoals depressies en angsten, later in hun leven.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids