Ouders met laag inkomen zijn volgend jaar meer geld kwijt aan kinderopvang

Kinderopvang wordt vanaf 2026 een stuk duurder voor ouders met een laag inkomen. Het kabinet-Schoof heeft donderdag 25 juli hierover een rigoureus besluit genomen. Dat meldt de Volkskrant. 

De maximale toeslag voor kinderopvang in 2026 wordt door het kabinet niet eenmalig gecorrigeerd vanwege de inflatie. De vergoeding per uur kinderopvang ligt straks verhoudingsgewijs lager dan dat het nu is.

Minder geld kwijt aan kinderopvang 

De meeste huishoudens zullen alsnog minder geld kwijt zijn aan de kinderopvang, zo laat het kabinet weten in een verklaring. De maatregel valt namelijk samen met een stapsgewijze verhoging van het percentage van de kosten dat wordt vergoed.

Gezinnen met een laag inkomen ontvangen nu al een vergoeding van het maximale percentage. Zij gaan weinig merken van de stapsgewijze verhoging. Hoeveel ze straks uiteindelijke extra gaan betalen is nu nog niet bekend.

Hoger tarief 

Kinderopvangorganisaties blijken nu al vaak een hoger tarief te vragen dan de maximale toeslag die de overheid aanbiedt. Kinderopvang is voor driekwart van de ouders duurder dan de werkelijke vergoeding. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

'Bijna gratis' kinderopvang 

Het vorige kabinet had als doel om de kinderopvang voor werkende ouders uiteindelijk ‘bijna gratis’ te maken. Het nieuwe kabinet gaat hier dus tegenin. Onder andere vanwege het kinderopvangtoeslagschandaal wil een groot gedeelte van de Kamer een makkelijker toeslagenstelsel doorvoeren. Dit probeerde de Kamer al enkele malen maar dat liep iedere keer stuk. Gratis kinderopvang werd vorig jaar door voormalig minister van Sociale Zaken Karien van Gennip uitgesteld vanwege de grote personeelstekorten in de kinderopvangsector.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk