ICT, mbo-ict, ict-sector

DEN HAAG - Uit een publicatie van voorlopige cijfers van leerlingenaantallen op Loket MBO ICT blijkt dat het aantal deelnemers van mbo-opleidingen in de ICT dit jaar terugneemt. Dat meldt de AutomatiseringsGids.

Mbo-instellingen bieden ict-opleidingen op de niveaus mbo-2, mbo-3 en mbo-4 aan. De verschillende opleidingen op alle niveaus tellen samen momenteel 18.906 deelnemers. Vorig jaar waren dat er nog 19.446. Vooral de laagste twee niveaus laten een grote daling van het aantal leerlingen zien. Deze daling is in lijn met het arbeidsmarktperspectief voor de opleidingen. Onderzoek van het kenniscentrum ECABO liet eerder al zien dat met name jongeren met een diploma niveau 2 weinig kans op het vinden van een baan hebben.

Niet alle ICT-opleidingen hebben overigens te maken met een daling. De opleidingen Netwerkbeheerder en Applicatie Ontwikkelaar zien juist een groei van het deelnemeraantal. Deze opleidingen, beide op niveau 4, hebben dan ook een goed perspectief op een baan.

Steeds meer afgestudeerde mbo'ers kiezen vanwege de crisis voor een vervolgstudie in het hbo, waar het perspectief van de arbeidsmarkt er een stuk rooskleuriger uitziet. ECABO stelt daarom voor dat mbo-instellingen betere voorlichting geven, zowel over de inhoud van de opleiding, als over de baankans na afronding.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem