Normal_studenten_mbo_florijn__screenshot_

De kwaliteit van het onderwijs van ROC Leiden is achteruit gegaan door de hoge huisvestingskosten, blijkt uit een vertrouwelijk rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC). De mbo-instelling had nieuwe vastgoedprojecten die in de periode 2011-2018 60 procent meer lasten op zouden leveren, zonder dat daar meer vierkante meters tegenover stonden. Om kosten te besparen besloot het ROC om grotere klassen te maken. Daardoor werd er niet geïnvesteerd in nieuwe docenten. Dat meldt de Volkskrant.

Door dure nieuwbouw en te hoge huisvestingskosten kwam de ROC Leiden in grote financiële problemen. Begin dit jaar werd bekend dat de mbo-instelling met 9.000 studenten ten onder ging. Het onderwijs en het bestuur was slecht en de school had veel schulden. In 2010 was het ROC nog de school met de minste kosten aan huisvesting met nog geen 80 euro per vierkante meter. In 2014 was dit gestegen naar meer dan 220 euro per vierkante meter.

Ondanks de twee nieuwe gebouwen, kon het ROC volgens PwC een stijging van het aantal leerlingen niet opvangen. Ook de personeelskosten werden gekort, waar mbo-instellingen gemiddeld 70 procent van de baten uitgeven aan personeel, is dat aandeel op ROC Leiden gedaald naar 60 procent. De kwaliteit van het onderwijs had hieronder te leiden. In het schooljaar 2011-2012 scoorde 27 procent van de opleidingen onvoldoende, in 2012-2013 was dit gestegen naar 40 procent. Op deze opleidingen zat 56 procent van de studenten.

Het ROC Leiden voerde overnamegesprekken met het ID College. Hieruit bleek dat het ID College niet voor de vastgoedlasten van het ROC wil opdraaien. Onlangs maakte minister Bussemaker van onderwijs bekend maximaal 40 miljoen euro in ROC Leiden te stoppen, waardoor de mbo-instelling de eerste tijd zelfstandig kan blijven bestaan. Het ROC wil van de twee nieuwbouwpanden af, maar denkt hier nog een jaar of drie mee bezig te zijn.

© Nationale Onderwijsgids