Normal_vakcollege_vmbo_mbo

Naar verwachting gaan veel oudere docenten de komende jaren met pensioen, ook techniekdocenten. Deze uitstroom van docenten hoeft niet te leiden tot een tekort aan docenten, zo blijkt uit onderzoek van Ockham/IPS. Het vertrek van oudere docenten biedt scholen bijvoorbeeld de kans om jonger personeel aan te nemen en de teamsamenstelling aan te passen. Dit meldt de MBO Raad. 

In opdracht van de MBO Raad onderzocht Ockham/IPS of mbo-scholen de komende vijf jaar een tekort aan techniekdocenten verwachten en of dit tekort opgevangen kan worden. 37 procent van de respondenten gaf aan dat tekorten niet altijd tot problemen hoeven te leiden en 11 procent denkt zelfs dat er geen tekorten optreden bij uitstroom van de oudere techniekdocenten. Toch verwacht meer dan de helft van de ondervraagden dat er de komende jaren een problematisch tekort zal zijn. Uit de casestudies van het onderzoeksbureau blijkt dat de tekorten met name op kwalitatief niveau een probleem vormen. Dit komt doordat er bij het oplossen van deze tekorten concessies gedaan moeten worden op de kwaliteit. De meeste mbo-scholen bereiden zich al voor op de vertrekkende techniekdocenten door een analyse te maken van de toekomstige vraag naar docenten. Ook geven ze prioriteit aan het personeelsbeleid en voeren ze gesprekken over eventuele oplossingen.

Het onderzoek van de MBO Raad is opgestart nadat er signalen binnenkwamen over de verwachte tekorten van mbo-techniekdocenten in de komende vijf jaar. Toch zijn voorspellingen van kwantitatieve tekorten voor het mbo lastig in te schatten, zo zijn er bijvoorbeeld veel mogelijkheden voor mbo-scholen om zij-instromers te benoemen tot docent. Volgens de MBO Raad was het onderzoek noodzakelijk om zo een duidelijk beeld te scheppen van waar de tekorten in de techniek verwacht worden en of deze tekorten te vergelijken zijn met andere mbo-sectoren.

De komende tijd gaat de MBO Raad in gesprek met technisch georiënteerde bedrijfstakgroepen om te beoordelen of de resultaten herkenbaar zijn. De aanbevelingen en vervolgacties worden ook besproken en op papier gezet. Tevens maakt de organisatie een eigen agenda voor het onderwijspersoneel in het mbo.

©Nationale Onderwijsgids