Vorige week ontving de gemeente Rotterdam een advies over hoe jongeren met schulden beter kunnen worden geholpen. Tien weken lang heeft een groep jongeren, allen eerstejaars student Sociaal Werk, zich verdiept in armoede- en schuldenproblematiek. Dit deden zij in het kader van het project Speaking Minds, een methode die jongeren en beleidsmedewerkers bij elkaar brengt. Dit meldt Defence for Children.
NOG
Scholieren adviseren gemeente Rotterdam over schulden
-In het bijzijn van staatssecretaris Jetta Klijnsma en wethouder Maarten Struijvenberg presenteerden de jongeren hun eindadvies. Het publiek, waaronder vele beleidsmakers, de directeur van de Kredietbank en medewerkers van het Zadkine college, was erg onder de indruk van de kritische vragen én nuttige adviezen van de jongeren.
De jongeren adviseren de Gemeente Rotterdam onder andere om nog eens kritisch naar haar eigen digitale dienstverlening te kijken. Hoewel het hulpaanbod vanuit de gemeente divers is, ligt er veel werk op het gebied van zichtbaarheid, bijvoorbeeld van het jongerenloket. Jongeren weten de gemeente lang niet altijd te vinden en ervaren een te hoge drempel om zelf actief hulp te zoeken. Tevens raden de jongeren aan vaker soortgelijke participatietrajecten uit te voeren, zodat jongeren zich meer verbonden voelen met de gemeente waarin zij wonen. De jongeren benadrukken het belang van persoonlijk contact en de beschikbaarheid van een 24/7 hulplijn. Tot slot is het belangrijk dat de gemeente jongeren probeert te bereiken door middel van gastlessen en informatiebijeenkomsten over schulden en schuldhulpverlening. Onderwijsinstellingen kunnen hierin een grote rol spelen.
Struijvenberg beloofde de jongeren om met hun adviezen aan de slag te gaan. De wethouder geeft aan een aantal van de adviezen al op korte termijn te kunnen uitvoeren, zoals het inrichten van een Facebookpagina met informatie voor jongeren met schulden. In september volgt een terugkoppeling aan de jongeren over wat er met hun adviezen gedaan is. Klijnsma gaf aan dat het advies van de jongeren een cadeau is voor de gemeente Rotterdam en dat zij de adviezen zeer waardevol vindt. Tevens gaf zij aan de adviezen mee te nemen naar de Koningin, erevoorzitter van Platform Wijzer in geldzaken.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids