Normal_man__zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

De helft van het aantal leerlingen dat een melding heeft geplaatst op het meldpunt stagemisbruik van FNV Zorg & Welzijn, overweegt na de vervelende ervaring te stoppen met de opleiding en een baan buiten de sector te gaan zoeken. "En dat in de zorg, waar het aantal vacatures het hardst groeit van alle sectoren en waar zoveel behoefte aan jongeren is," zegt Cor de Beurs, zorgbestuurder bij de FNV. "Instellingen zouden er juist alles aan moeten doen om de stageplaatsen aantrekkelijk te maken." Dit meldt FNV.

MELDPUNT 

Het meldpunt www.fnv.nl/stagemisbruik van FNV Zorg & Welzijn is op 3 november geopend voor leerlingen en werknemers in de gehandicaptenzorg, kinderopvang en bij verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT), naar aanleiding van een uitzending van Reporter Radio. Omdat er meer meldingen binnen kwamen dan vooraf verwacht, is het meldpunt op 25 november uitgebreid voor de hele sector Zorg en Welzijn. Inmiddels zijn er 540 meldingen binnen gekomen en blijft het meldpunt openstaan tot 6 januari. 
 
De Beurs: "De meest gehoorde klacht is dat stagiairs als volledige werknemers worden ingezet. Vooral tijdens vakanties en ziektes van werknemers worden ze vaak als volledige kracht ingeroosterd. Ook wordt opvallend vaak genoemd dat zij tijdens vergaderingen van de overige teamleden, helemaal alleen de boel draaiende moeten houden."
 

NAUWELIJKS BEGELEIDING

Een andere veel gehoorde klacht is dat er nauwelijks tijd is om stagiairs te begeleiden of dat er geen begeleiders aanwezig zijn. Naast stagiairs klagen ook begeleiders over dit probleem. Zonder enig overleg krijgen zij ineens stagiairs toegewezen en moeten dan tijd vrijmaken, terwijl ze vaak al overlopen in hun eigen werk.   
 
Meer informatie is hier te lezen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids