Vandaag is in het Rijksmuseum lesmateriaal gelanceerd bij de tentoonstelling Revolusi! Indonesië onafhankelijk. Het materiaal is door ThiemeMeulenhoff, het Rijksmuseum en het Indisch Herinnerings Centrum samengesteld voor het vmbo en mbo. Het bestaat uit drie videoportretten van jongeren die een link hebben met voormalig Nederlands-Indië, Indonesië en de Molukken. Het lesmateriaal helpt het gesprek in de klas stimuleren over de impact van het koloniaal verleden en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. De video’s zijn toegankelijk voor iedereen. Dat meldt ThiemeMeulenhoff.
In het Indisch Herinneringscentrum en het Rijksmuseum zijn op dit moment tentoonstellingen te zien over dekolonisatie en de onafhankelijkheid van Indonesië. In dat kader is samen met ThiemeMeulenhoff (educatief partner van het Rijksmuseum) digitaal lesmateriaal gemaakt dat aansluit op het curriculum van vmbo-leerlingen en mbo-studenten. Het is methode onafhankelijk te gebruiken bij de lessen Geschiedenis, Nederlands en Muziek. Basis zijn videoportretten van Jiri11, Romée en Myrthe (Guave) en Denise. Deze jongeren hebben een link naar het verleden van voormalig Nederlands-Indië, Indonesië en de Molukken. Ze vertellen hoe dit verleden een rol speelt in hun familiegeschiedenis en hoe dit in hun eigen leven doorwerkt. In Nederland hebben zo’n 2 miljoen mensen een directe connectie met deze geschiedenis.
Koloniaal verleden
Doel van het lesmateriaal is docenten en leerlingen te inspireren om de impact van het koloniaal verleden van voormalig Nederlands-Indië, Indonesië en de Molukken te bespreken in de klas. Bij de videoportretten komen verdiepende opdrachten om de geschiedenis te leren kennen, gespreksvormen om toen en nu met elkaar te verbinden en een opdracht om concreet aan te sluiten bij een schoolvak. Het materiaal staat op het digitale platform van ThiemeMeulenhoff (thiemo) en staat openbaar voor iedereen toegankelijk.
Eric Razenberg, CEO ThiemeMeulenhoff: Het is belangrijk dat niet alleen deze periode uit onze geschiedenis, maar ook de impact op de betrokkenen een podium krijgt en aandacht in het onderwijs. Met het gratis beschikbare lesmateriaal nodigen we docenten uit om hier met hun leerlingen en studenten bij stil te staan en erover de dialoog te voeren.
Familiegeschiedenis
Taco Dibbits, Hoofddirecteur Rijksmuseum: In hun krachtige films vertellen Jiri11, Romée en Myrthe (Guave) en Denise ons hoe hun familiegeschiedenis van invloed is op hun eigen leven; een rake manier om de verbanden tussen verleden, heden en toekomst in de klas bespreekbaar te maken. Wij zijn trots op de samenwerking met onze vertrouwde educatieve partner ThiemeMeulenhoff en de collega’s van het Indisch Herinneringscentrum om een complexe en onderbelichte geschiedenis dichterbij te brengen.
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: ThiemeMeulenhoff