Normal_kind345

‘Tot 2025 daalt het aantal basisschoolleerlingen aanzienlijk in verreweg de meeste gemeenten – vooral de kleinere,’ aldus het Planbureau voor de Leefomgeving. Voor ruim 100 gemeenten zal het aantal basisschoolleerlingen met meer dan een kwart afnemen. Steeds meer dorpsscholen overwegen daarom een fusie of hebben dit al gedaan. Dit meldt Verkeersnet.

Op het platteland en in regio’s aan de rand van Nederland daalde de afgelopen tien jaar het aantal kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud. Steeds meer scholen fuseren daarom. Het gevolg is dat de afstand naar scholen toe gaat nemen. 
 
Het Planbureau voor de Leefomgeving voorspelt dat niet alleen scholen in perifere regio’s als Oost-Groningen gaan fuseren om te overleven, maar ook scholen in plattelandsgemeenten in het Groene Hart van de Randstad.  Deze gemeenten krijgen ook te maken met krimp in de leerlingenaantallen. Voor ruim 100 gemeenten wordt zelfs een daling van meer dan een kwart voorspeld. Dit is het geval voor bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug en Twenterand. In een klein aantal gemeenten zal het aantal kinderen toe nemen; met ruim 10 procent. Dit zal vooral gebeuren in de grote(re) steden van Nederland en de randgemeenten om deze steden, zoals Amsterdam en Amstelveen.
 
De krimp brengt echter gevolgen met zich mee voor de kinderen. Want, zo vraagt Verkeersnet, kan een kind straks nog wel in zijn eigen dorp of wijk naar school? In gemeenten met grote krimp, zoals Terneuzen en Stadskanaal, zijn nu al weinig basisscholen op korte afstand te vinden. Wanneer de verwachte fusies in de andere gemeenten plaats gaan vinden, zullen er in de toekomst nog minder scholen in de buurt zijn. De afstand naar de school neemt daarentegen toe. 
 
© Nationale Onderwijsgids