Normal_basischool_lerares_kinderen_les_klas

De hoogste bestuursrechter geeft scholenstichting Flore gelijk in een zaak tegen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het ministerie eiste ruim vier ton toegekend geld terug van de stichting. Flore maakte daarop bezwaar. De rechter stelde Flore in zijn gelijk. Dit meldt AOb.

Scholenstichting Flore heeft ruim 30 basisscholen en 8000 leerlingen. Vanwege een grote groei in het aantal leerlingen van basisschool 'De Vaart' in Heerhugowaard in 2010, besloot het ministerie dat de scholenstichting ruim vier ton toegekend kreeg. Maar in 2012 krabbelde het ministerie terug. Na een overweging vond het ministerie dat er toch geen sprake was van echte leerlingengroei. Die was er alleen omdat hetzelfde schoolbestuur een dependance had gesloten. De instroom was dus volgens het ministerie een gevolg van een administratieve herschikking van leerlingen.

De scholenstichting maakte bezwaar toen het ministerie het geld terug vorderde. Dit bezwaar werd afgewezen, waarop de scholenstichting naar de rechtbank stapte. “Ik ben ervan overtuigd dat het ministerie en de inspectie vanaf het begin spijkers op laag water zochten. Het 'grote' ministerie dat probeert een schoolbestuur eronder te krijgen. We hadden onze tijd beter kunnen besteden, zeker omdat we vanaf het begin gelijk kregen van de rechter”, zegt Adrie Groot, collegevoorzitter van de stichting.

Het ministerie ging in hoger beroep bij de Raad van State, maar ook dit hielp niet. De rechter zegt dat het niet klopt dat er alleen een administratieve herschikking van leerlingen heeft plaatsgevonden. Want niet het schoolbestuur, maar de ouders hebben kinderen op een andere locatie ingeschreven. “Toevallig was De Vaart de dichtstbijzijnde school en van hetzelfde schoolbestuur. Als De Vaart een school was van een ander schoolbestuur, was er niks aan de hand geweest”, aldus Groot. Na drie jaar procederen hoeft de scholenstichting de 441.568 euro niet terug te betalen. Ook alle proceskosten moet het ministerie vergoeden. 

© Nationale Onderwijsgids