Normal_student_leren_huiswerk_kamer

Leerlingen die blijven zitten of zakken voor hun examen kosten de Nederlandse schatkist jaarlijks 500 miljoen euro, blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Dat is drie procent van de uitgaven aan basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Het bureau pleit daarom voor bijlessen, zomerscholen of bijspijkercursussen. Echter, bijlessen zijn duur, uurtarieven kunnen oplopen tot ruim dertig euro. Niet alle ouders kunnen dit financieren. Dit meldt stichting Bijlesned en Huiswerkned.

Voor examentrainingen zijn ouders 180 tot 250 euro per dag kwijt, terwijl die vaak gegeven worden door bijklussende studenten in plaats van gediplomeerde docenten. Stichting Bijlesned en Huiswerkned bieden daarom nu bijles of examentraining via internet aan. Hier kunnen kinderen alle vakken volgen tegen een fractie van de gangbare tarieven. Zo betalen deelnemers 7,50 euro per les en 75 euro voor een examentraining.

Leerlingen kunnen op de website in alle vakken op elk niveau worden bijgespijkerd en oefenen voor Cito-toets en examens in het voortgezet onderwijs. Dat gebeurt in een Skype-achtige omgeving vanachter de computer, met een interactief schoolbord, in virtuele klasjes, die door gediplomeerde docenten worden begeleid. En dat voor een kwart van de gangbare tarieven. Dat is mogelijk omdat er geen huisvestingskosten zijn, de overheadkosten lager zijn dan gemiddeld en efficiënte technieken gebruikt worden.

Sinds 2007 vergelijkt de stichting de effectiviteit van bijles via internet met die van fysieke bijlessen in een klas of aan de keukentafel. Dat wordt gemeten door te kijken hoeveel stof blijft hangen, hoeveel kennis leerlingen aan het begin en eind van de bijles hebben en hoeveel stof is behandeld. Via internet zou drie keer zoveel kennis blijven hangen dan als in een fysieke bijles. Ook blijken leerlingen minder vaak afgeleid dan in een klas. Uit de cijfers blijkt verder dat gemiddeld 93 procent van de online-leerlingen slaagt of overgaat. Leerlingen waarderen de online bijlessen gemiddeld met een 8,7.

© Nationale Onderwijsgids