De financiële gevolgen van de leegstand in basisscholen zijn minder groot dan nu wordt gedacht. Dat zegt afstudeeronderzoeker Daniël Vos van de TU Delft. In totaal lopen de kosten van de leegstand op in de miljoenen maar verrekend naar het aantal betreffende scholen, telt de jaarlijkse schade niet meer dan 2600 euro, stelt Vos. Ook de aanname dat de leegstand samenhangt met krimp, blijkt volgens Vos niet te kloppen. Dit meldt Binnenlands Bestuur.
Vos onderzocht hoeveel vierkante meter aan lokalen leegstaan in basisscholen in Nederland en wat dat de scholen kost. Voor 2013 komen de totale kosten neer op 7 tot 18 miljoen euro. Per school is dat een gemiddelde kostenpost van 985 tot 2600 euro per jaar. “Die 2600 is nog geen twaalfde fte”, zegt Vos. Daarbij komt dat scholen en gemeenten het verlies deels goed maken door de leegstaande lokalen te verhuren. Met de financiële schade door leegstand valt het volgens hem “dus nogal mee”.
Volgens Vos valt de leegstand ook niet altijd samen met eventuele krimp in een regio. “Een deel van de scholen in de krimpgebieden zullen al terug zijn in grootte”, zegt Vos. “En in groeiende regio's kan hier en daar het tegenovergestelde het geval zijn. Als een wijk in Almere vergrijst, heeft de buurtschool daar lokalen over”.
© Nationale Zorggids