Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil geen uitzondering maken in de opheffingsnorm voor scholen in het bijzonder onderwijs. Dat schrijft hij in een brief in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Volgens onderwijsorganisaties zullen enkele honderden scholen verdwijnen als de overheid niet langer rekening houdt met de levensbeschouwelijke richting van een school. Maar volgens Dekker is het “vanuit het oogpunt rechtsgelijkheid niet houdbaar dat sommige scholen open mogen blijven onder de opheffingsnorm” en andere scholen niet. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad.
De staatssecretaris wil artikel 23 van de Grondwet waarin de vrijheid van onderwijs is geregeld moderniseren. De bewindsman wil alle scholen gelijk gaan behandelen. In onderwijswetten zal daarom niet langer rekening gehouden worden met de levensbeschouwelijke richting van een school.
Dat betekent dat bij de aanvraag van nieuwe scholen alleen gekeken wordt naar het leerlingenaantal en de onderwijskwaliteit in de toekenning van bekostiging. Ook verdwijnt de uitzonderingspositie voor levensbeschouwelijke scholen binnen de opheffingsnorm. Nu mogen deze scholen nog langer voortbestaan als ze onder die norm komen, straks niet meer.
Onderwijsorganisaties, waaronder de Vereniging voor gereformeerd schoolonderwijs (VGS), hebben berekend dat deze maatregel het voortbestaan van enkele honderden scholen bedreigt. Staatssecretaris Dekker heeft wel toegezegd om overgangstermijnen in te stellen voor de transitie naar de nieuwe situatie.
© Nationale Onderwijsgids