Het probleem van bedplassen wordt vaak onderschat, maar blijkt ernstige gevolgen te hebben voor het gevoel van eigenwaarde en emotionele welzijn van kinderen en voor hun dagelijks functioneren, hun prestaties op school en hun sociale interacties. De International Children's Continence Society en de European Society of Paediatric Urology gaan daarom zaterdag 17 oktober de Werelddag tegen bedplassen lanceren. Vanaf 2016 zal de Werelddag tegen bedplassen elk jaar plaatsvinden in mei. Dat meldt World Bedwetting.
De slogan van de Werelddag tegen bedplassen 2015 is 'Tijd voor actie'. Kinderen die in hun bed plassen, schamen zich vaak. Ze hebben de neiging om zich af te zonderen en missen daardoor sociale activiteiten als logeerpartijtjes bij vriendjes of vriendinnetjes en schoolreisjes. Van de ouders van kinderen van vijf jaar of ouder die in hun bed plassen, gaat bijna de helft niet naar de huisarts voor een behandeling, omdat ze denken dat het kind wel over het probleem heen zal groeien. Bedplassen zal echter niet noodzakelijk vanzelf ophouden, en er zijn veilige en effectieve behandelingen tegen bedplassen mogelijk.
H.J. Arendsen, uroloog van het Diaconessenhuis Leiden: “Wij artsen onderschatten vaak de gevolgen van bedplassen. Maar een goede diagnose en succesvolle behandeling van bedplassen verlost een kind dat in zijn bed plast van een grote last en zorgt ervoor dat het overdag beter functioneert en op school beter presteert.”
Bedplassen is een ongecontroleerde lozing van urine tijdens de slaap. In de meeste gevallen wordt het probleem veroorzaakt door overproductie van urine gedurende de nacht of een verminderde capaciteit van de blaas. Een andere oorzaak kan zijn dat het kind niet wakker wordt als het moet plassen. Bij kinderen is bedplassen een veelvoorkomende medische aandoening. Ongeveer 5 tot 10 procent van alle kinderen van 7 jaar plast regelmatig in hun bed, en het probleem kan zich nog steeds voordoen in de tienerjaren en op volwassen leeftijd.
© Nationale Onderwijsgids
Wat goed dat hier aandacht aan wordt gegeven. Ik heb zelf ook een dochter met incontinentie problemen. 's Nachts daar zijn wij nog niet eens aan begonnen, want de incontinentie vindt overdag nog steeds plaats. Gelukkig hebben wij zeer goede begeleiding gevonden. En hopelijk worden met dergelijke initiatieven de taboesfeer op termijn doorbroken en wordt er meer kenbaarheid aan gegeven.
Inderdaad een goed initiatief. Alhoewel ik de kinderjaren ontgroeid ben, ben ik ook nog een lotgenote. Niets zo vervelend dan je te moeten schamen als HET weer eens gebeurt. Ik hoop dat ook naar volwassenen toe het taboe kan doorbroken worden
Mooi artikel! En inderdaad, laten we de taboesfeer doorbreken. Helaas hebben veel van deze kinderen ook overdag zindelijkheidsproblemen, waardoor het psychisch vaak heel zwaar is (ervaring met mijn zoon). Diverse ziekenhuizen hebben een mictie-poli (met orthopedagoog) waar kinderen fantastisch begeleid worden.
Fantastisch initiatief. Het moet ook uit de taboesfeer want oorzaak en symptomen zijn vaak goed te bestrijden. Bijvoorbeeld met een plaswekker en waterdichte hoeslakens van zorgmatras.com , desmopressine om ervoor te zorgen dat je kind in elk geval droog blijft tijdens dat logeerpartijtje. En als het alleen niet lukt kun je ook nog naar het droogbekkencentrum in Meppel.