Normal_klas__po__kinderen__vragen__les__klaslokaal

Arnhemse basisschoolleerlingen bezetten maandag 30 november massaal de Arnhemse Raadzaal om aandacht te vragen voor hun toekomst. Ze hielden borden omhoog met kreten als “Tof: een bus op waterstof!” en “Zonnepanelen op wegen, zullen we dat overwegen?”. Terwijl de Verenigde Naties vandaag in Parijs bij de Klimaattop beslist over het klimaat, kan de gemeenteraad dat hier in Arnhem ook, vinden de kinderen. De raad neemt regelmatig beslissingen vóór kinderen, maar kinderen willen zelf ook een stem. Zij ervaren immers de gevolgen van de beslissingen die de Raad nu maakt. Dat meldt gemeente Arnhem.

Basisscholen worden steeds duurzamer, zo liggen in Arnhem inmiddels al ruim 2.500 zonnepanelen op schooldaken en maken steeds meer scholen gebruik van ledverlichting. Hierdoor wordt in Arnhem jaarlijks al ruim 380.000 kg CO2 bespaard. Maar de kinderen eisen meer aandacht voor duurzaamheid. Daarom maakten ze de afgelopen weken samen met Slim Opgewekt het Duurzame Manifest van Arnhem met daarop hun eisen voor de toekomst.

De kinderen overhandigden het manifest aan de burgemeester, maar niet voordat elke fractie een belofte had gedaan. Elke fractie moest ter plekke toezeggen dat ze voor het einde van dit schooljaar (juni 2016) één concrete activiteit gaan ondernemen om het gesprek over duurzaamheid met kinderen aan te gaan. Elf fracties deden die belofte aan de kinderen. Elke fractie die deze belofte deed werd beloond met een sleutelhanger met “#ikbenopgewekt”.

Slim opgewekt realiseert duuzaamheid voor scholen op een innovatieve en slimme manier. De school bespaart en wekt energie op, en maakt haar leerlingen milieubewust mede dankzij het monitoringscherm. Zonder dat de school hoeft te investeren, ontstaat voordeel voor de schoolbegroting. Slim opgewekt verzorgt het traject van duurzaamheidscan tot plaatsing en blijft ook na oplevering betrokken.

© Nationale Onderwijsgids