Tot nu toe zijn er geen Nederlandse organisaties uit de vitale sectoren, overheid en onderwijs bekend die getroffen zijn door een besmetting met WannaCry ransomware. De wereldwijde cyberaanval begon vrijdag en heeft tot nu toe 200.000 mensen en bedrijven gedupeerd. Gevreesd wordt dat vandaag de aanval voor meer slachtoffers gaat zorgen omdat de nieuwe werkweek is begonnen. Dit meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).
NOG
Onderwijs nog geen slachtoffer van wereldwijde cyberaanval
-De overheid probeert al langer mensen bewust te laten worden van online gevaren. Uit het onderzoek ‘Cybersecurity awareness en skills in Nederland (2016) van Alert Online blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders nog nooit van ransomware heeft gehoord, terwijl dit de snelst groeiende dreiging op internet is. Het virus gijzelt je computer door bestanden ontoegankelijk te maken en geeft deze pas vrij als je losgeld hebt betaald. Om dit te voorkomen zijn drie tips belangrijk: maak regelmatig een back-up van bestanden, update software direct en automatisch en klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails.
Ook de Cyber Security Raad (CSR) heeft eind 2015 al aan de bel getrokken in zijn ‘advies over cybersecurity in onderwijs en bedrijfsleven’. Hierin stelt de raad dat er in Nederland een tekort aan cybersecurity-professionals is en een gebrek aan aandacht voor cybersecurity in het basis- en voortgezet onderwijs. Bedrijfsleven en onderwijs dienen vraag en aanbod beter op elkaar te laten aansluiten. Om jongeren voor te bereiden op een verantwoord en veilig digitaal leven, dienen zij zo vroeg mogelijk te leren omgaan met ict, digitale media en (persoonlijke) digitale informatie. Leraren moeten worden bijgeschoold en gecoacht door experts uit het bedrijfsleven, staat in het advies.
Het Rathenau Instituut sloot hier afgelopen maart bij aan met het onderzoek Een nooit gelopen race – Over cyberdreigingen en versterking van weerbaarheid. Het onderzoek maakte volgens het instituut duidelijk dat Nederland, als een van de meest ict-intensieve economieën ter wereld, een aantrekkelijk doelwit is voor cybercriminelen, cyberspionnen en andere hackers. Het onderwijs moet hierop inspringen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids