Normal_normal_muziek_kinderen_didgeridoo_muziekinstrument

Basisscholen zetten muziekonderwijs weer op de kaart. Onder meer met behulp van goedkopere en kindvriendelijke kunststof muziekinstrumenten is die positieve lijn ingezet. Voor scholen is het niet alleen financieel aantrekkelijker om dit soort instrumenten aan te schaffen, qua klank komt een kunststof muziekinstrument ook nog eens behoorlijk overeen met een instrument van koper. Dat meldt NOS.

De kunststof instrumenten zijn sterk en degelijk gebouwd. Ze zijn dus niet meteen kapot als er per ongeluk iets mee gebeurt. Uiteraard zal een muzikant duidelijk het verschil in geluid horen tussen een echt instrument en de kunststoffen exemplaren, maar voor kinderen is kunststof een mooie manier om kennis te maken met verschillende muziekinstrumenten. Dat zegt muziekdocent Patrick de Heus.

Dankzij subsidies is het voor basisscholen mogelijk om meer te investeren in muziekonderwijs. Volgens Jan Jaap Knol van het Fonds voor Cultuurparticipatie worden er momenteel al circa duizend scholen ondersteund. Een positieve zaak, vooral omdat muziekonderwijs in het basisonderwijs al een aantal jaar onder druk staat. Voor de brede ontwikkeling van kinderen is muziek bovendien essentieel, aldus Knol.

Het geld dat scholen ontvangen kan op allerlei manieren worden gebruikt. De ene school schaft kunststof instrumenten aan, de andere school gaat samenwerken met een muziekschool of richt zich op de kwaliteit van muziekdocenten. Knol noemt dat laatste, de rol van docenten, een belangrijk speerpunt voor docentenopleidingen. Vanaf oktober wordt er op pabo’s dan ook meer aandacht gegeven aan muziek, zodat toekomstige leerkrachten muziekles weer opnemen in hun lesprogramma.

De Heus ziet in zijn lessen alleen maar voordelen van muziek. Kinderen vinden het hartstikke leuk en ze worden er socialer en hulpvaardiger van, ervaart hij. Ook over de kunststof instrumenten zijn de leerlingen razend enthousiast. Dat het instrument ‘niet echt’ is, maakt ze helemaal niets uit. Het belangrijkste is dat er muziek in zit.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids