Normal_schoolreisje_kinderen_bus

Als het aan GroenLinks en de SP ligt, mogen kinderen voortaan niet meer worden uitgesloten van schoolreisjes en andere activiteiten als de vrijwillige ouderbijdrage niet is betaald. Scholen mogen kinderen nu nog weigeren. De partijen presenteren vandaag een initiatiefwet voor een verbod op deze weigering, om te zorgen voor minder ongelijkheid. Dat meldt het AD.

De vrijwillige ouderbijdrage is bedoeld voor activiteiten die niet door het ministerie van Onderwijs worden bekostigd. De bijdrage wordt gehanteerd op zowel basisscholen, middelbare scholen als mbo’s. De hoogte van die bijdrage kan per school verschillen. Soms lopen de kosten op tot ver boven de honderd euro; een bedrag dat niet door alle ouders betaald kan worden. 

De bijdrage is vrijwillig, maar het lijkt er volgens SP-Kamerlid Peter Kwint eerder op dat sommige scholen de bijdrage als verplicht beschouwen. Volgens de wet mag dit niet. Frappant is dat het weigeren van leerlingen voor deelname aan activiteiten (nog) wél mag. Op sommige scholen gebeurt dat ook daadwerkelijk, zoals afgelopen december nog in Hellevoetsluis, waar zeven kinderen niet mee mochten doen aan het kerstdiner op hun school.

De ouderbijdrage zorgt landelijk voor veel klachten bij ouders. Volgens Lisa Westerveld van GroenLinks vindt de Tweede Kamer de gang van zaken "schandalig", maar er gebeurt niet veel om de problemen op te lossen. Westerveld kwam erachter dat het vrij eenvoudig is om de wet aan te passen, door één zin toe te voegen aan de huidige wetteksten over de vrijwillige ouderbijdrage: “Het niet voldoen aan deze bijdrage door ouders of verzorgers mag niet leiden tot het uitsluiten van de leerling van bepaalde schoolactiviteiten, of deze nu onderdeel zijn van het verplichte onderwijsprogramma of niet."

Dat er voor ouders die de bijdrage niet kunnen betalen hulp is van Stichting Leergeld  noemt SP-Kamerlid Kwint "goed", maar hij vindt dat kinderen gelijke kansen moeten krijgen, ongeacht ze rijke of arme ouders hebben.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids