Op 7 mei start, in de Week van Ons Water, de Nationale Waterdiertjestelling waarbij scholieren van basis- en voortgezet onderwijs uit het hele land waterschorpioenen, libellenlarven, rugzwemmers en andere waterdieren gaan tellen. Gegevens uit de telling van de waterdiertjes kunnen waterbeheerders helpen bij het bepalen van de kwaliteit van ons water. Biodiversiteit is een goede graadmeter voor de kwaliteit. De organisatoren hopen met de waterdiertjestelling meer inzicht te krijgen in de verschillen in biodiversiteit in de Nederlandse wateren en de achtergrond daarvan. Dit meldt de Unie van Waterschappen.
Schepnet en smartphone
Meedoen aan de Nationale Waterdiertjestelling is simpel. Iedereen met een schepnet en een smartphone kan naar de waterkant om mee te tellen. De diertjes die deelnemers vangen kunnen via waterdiertjes.nl makkelijk worden geïdentificeerd. Via de website kun je doorgeven het diertje te hebben gespot, waarna een kwaliteitsscore van het water verschijnt.
De meetgegevens van de deelnemers aan de Nationale Waterdiertjestelling zijn te gebruiken door onderzoekers, waterschappen, natuurorganisaties en iedereen met interesse voor wat er in het water leeft. Na de zomer worden de resultaten van de telling 2018 gepubliceerd. Tellen van diertjes kan echter het hele jaar door.
Waterdiertjes.nl
Waterdiertjes.nl is een initiatief van het educatieve onderzoeksprogramma GLOBE, STOWA, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Wageningen Universiteit en de Unie van Waterschappen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids