Normal_boos_frutratie_woede_stress_vrouw

Terwijl de kinderen in het zuiden van het land vakantie vierden, ging het onderwijs in de rest van Nederland natuurlijk gewoon door. Niet alleen de temperaturen stegen tot voor oktober ongekende hoogten, ook leerlingen zorgden ervoor dat records werden verbroken. Daarnaast was er ook de nodige commotie en ophef in onderwijsland. Vandaag zetten wij het opvallendste nieuws van afgelopen week voor jullie op een rij!

Recordaantallen

Kinderboekenruil

In de stationshallen van Utrecht Centraal en Den Haag Centraal werd zondag de Kinderboekenweek  afgesloten met een grote kinderboekenruil. Een recordaantal van zo'n 3250 kinderen kwamen op het ruilfestijn af. Vorig jaar waren dat er 2500. Zij konden kiezen uit duizenden kinderboeken uit de 'pratende boekenkast' die in het midden van de hallen stond opgesteld. Ook waren er diverse kinderboekenschrijvers aanwezig die de kinderen voorlazen.

Klokhuis Wetenschapsprijs

Ook Klokhuis behaalde een record. Voor de jaarlijkse Wetenschapsprijs van het kinderprogramma werden een recordaantal van 69 onderzoeken ingestuurd, ruim veertig inzendingen meer dan vorig jaar. Het gaat om onderzoeken van Nederlandse universiteiten, hogescholen en umc's die interessant zijn voor kinderen. Van 15 oktober tot en met 7 november kunnen kinderen stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant vinden. Aan het winnende onderzoek wijdt Klokhuis een speciale wetenschapsaflevering.

Ophef en commotie

Stagediscriminatie

Ophef over een mogelijk geval van stagediscriminatie. Een mbo-studente van ROC Mondriaan mag van haar stagebedrijf haar hoofddoek niet op de traditionele manier dragen. Ze moet van het bedrijf haar hoofddoek naar achteren knopen maar dat mag niet volgens de islamitische regels. Volgens de school gaat het om veiligheidsvoorschriften. De studente voelt zich echter gediscrimineerd. Ze moet nu noodgedwongen op zoek naar een andere stageplek. De Partij van de Eenheid uit de Haagse gemeenteraad staat achter de studente en spreekt van stagediscriminatie. De partij wil dat het gemeentebestuur er bij mbo-scholen op aandringt op om het voorschrift te schrappen.

Festivalboycot

Deze week barstte ook het wetenschap- en techniekfestival Generation Discover los op het Malieveld in Den Haag. Het festival verwacht een groot aantal bezoekers, veelal kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar voor wie het evenement bedoeld is. Het festival wordt georganiseerd door Shell en daar zijn sommige partijen absoluut niet blij mee. Zo heeft de beweging Fossielvrij Onderwijs grote kritiek op Shell. De ambities van Shell staan volgens de beweging lijnrecht tegenover de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs. De beweging neemt het Shell kwalijk dat zij met een onderwijsfestival kinderen voor hun karretje proberen te spannen. Ook gemeente Den Haag en een scholenstichting uit de stad zijn hier niet blij mee en weigeren deelname aan het festival.

Meer Stints met remproblemen

Sinds het tragische ongeval in Oss is er veel te doen om de Stint, de elektrische bolderkar die populair is bij veel kinderdagverblijven en bso's voor het vervoer van kinderen. Deze week diende het kort geding voor de rechter dat kinderdagverblijf Het Kinderstraatje had aangespannen. De kinderopvanghoudster vindt dat de minister de Stint uit voorbarigheid van de weg heeft gehaald en hoopt die beslissing via de rechter terug te draaien. Tijdens de zitting werd duidelijk dat het mogelijk nog maanden gaat duren voor bso's weer gebruik mogen maken van Stints. Het onderzoek naar de veiligheid van de karren zal zeker nog tot de jaarwisseling duren.

Nog meer commotie ontstond na het bekend worden van het nieuws dat ook ná het ongeval in Oss diverse meldingen bij inspectie binnenkwamen over Stints die op hol zouden slaan. Zo ontving de inspectie foto's en filmpjes van een Stint die blijft rijden ondanks dat de gashendel wordt losgelaten. Een ander kinderdagverblijf deed melding van wel drie Stints die geregeld kuren vertonen bij het remmen en stoppen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids