Normal_fiets__fietsen__verkeer

Bijna honderd zenuwachtige leerlingen van zes verschillende basisscholen stonden in de ochtend klaar op het schoolplein van de Goudse basisschool voor het praktisch verkeersexamen. Het examen begon met de fietscheck waarbij onder andere gekeken werd of het zadel goed vast zit, de bel goed te horen is en of de remmen van de fiets goed werken. De controleurs en leerlingen kregen hierbij hulp van de minister. In Gouda werden alle fietsen goedgekeurd en kregen de ‘OK-sticker’ van Veilig Verkeer Nederland opgeplakt. Dit meldt Veilig Verkeer nederland.

Minister van Nieuwenhuizen stelde de kinderen gerust en onderstreepte het belang van het verkeersexamen. Samen met wethouder Niezen wenste zij de kinderen veel succes en gaf het startsein voor het examen. De route van het verkeersexamen is ongeveer vijf kilometer lang en onderweg laten de kinderen zien hoe goed zij de theoretische kennis over verkeersregels en -situaties in de praktijk beheersen. Geslaagde leerlingen krijgen een verkeersdiploma. 
 
Tijdens het examen, waaraan landelijk jaarlijks 175.000 leerlingen deelnemen, stonden vrijwilligers langs de route die, aan de hand van een controlelijst of app, beoordeelden of de leerlingen goed en veilig handelen. Het ministerie en Veilig Verkeer Nederland willen dat zoveel mogelijk leerlingen in groep 7 of 8 meedoen aan het theoretisch en praktisch Verkeersexamen zodat ze leren de veiligste keuzes te maken in het verkeer, voor zichzelf en het overige verkeer. Het ministerie en VVN zien dat graag stijgen. “Heel mooi dat 80 procent van de basisscholen meedoet aan dit examen. Ik hoop dat de scholen die het verkeersexamen nu nog niet afnemen zich ook aansluiten. Dat helpt, want met dit theorie- en praktijkexamen leren kinderen over de risico’s van het verkeer. Ik ben blij dat er in het examen ook aandacht is voor het gevaar van afleiding. Want fietsen en ondertussen bezig zijn met je mobieltje, dat gaat echt niet samen” vertelt minister van Nieuwenhuizen. 
 
De zes scholen werken structureel aan verkeerseducatie en -veiligheid via het Zuid-Hollandse programma School op Seef. Ze worden hierbij begeleid door verkeersleerkrachten van OnderwijsAdvies. 
 
Het onweer gooide genoeg roet in het eten, waardoor de uitvoering van het VVN Praktisch Verkeersexamen om veiligheidsredenen is verschoven naar een ander moment.
Door: Nationale Onderwijsgids