In het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert, beleeft de Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam een bijzondere editie. De vijfde editie van deze herdenking voor, door en met kinderen is onder regie van regisseur David Grifhorst. Met behulp van de nieuwste live Augmented Reality (AR)-technieken komen verhalen over oorlog en het belang van leven in vrede en vrijheid op een indringende manier tot leven voor kinderen en hun (groot)ouders. Dit meldt Madurodam.
NOG
Oorlog heel dichtbij door live Augmented Reality bij Nationale Kinderherdenking
-Het met AR verrijkte programma is een aanvulling op de (educatieve) projecten rondom de Nationale Kinderherdenking en werkt toe naar de twee minuten stilte en de betekenis daarvan. De live uitzending met de naam ‘Het is stil in Madurodam’ wordt op 4 mei 2020 in aanloop naar de 2 minuten stilte uitgezonden tussen 19.00 tot 20.00 uur op RTL 5.
Het speciaal voor de Nationale Kinderherdenking ontwikkelde tv-concept heeft als doel om complexe thema’s als ‘herdenken’ en het belang van ‘leven in vrede en vrijheid’ op een eigentijdse manier voor kinderen relevant en toegankelijk te maken. Het programma dient als gespreksstarter tussen generaties, waarbij de beleving van het kind centraal staat.
Grifhorst maakt bij het format gebruik van de nieuwste technieken en brengt door middel van AR een ‘additionele laag’ van nieuwe beelden en storytelling toe aan de normale cameravoering. Door gebruik te maken van AR wordt het verhaal van een kind in de oorlog visueel tot leven gewekt. AR maakt het mogelijk het verhaal (nog) intenser te maken omdat de geschiedenis en de huidige werkelijkheid naar elkaar toe worden gebracht. Want hoe voelt het als je land ineens bedreigd wordt, en alles wat veilig was niet meer veilig is?
Het is dit jaar de vijfde keer dat de Nationale Kinderherdenking 4 mei wordt georganiseerd bij Madurodam. Het initiatief voor een speciale herdenking voor, door en met kinderen ontstond in 2016 ter gelegenheid van de viering van het honderdste geboortejaar van oorlogsheld George Maduro, naamgever van het bekende Haagse familiepark. In vijf jaar tijd groeide deze herdenking bij misschien wel het ‘vrolijkste oorlogsmonument ter wereld’ uit tot een van de 4 mei-grote herdenkingen in Nederland.
Door: Nationale Onderwijsgids