Kidsweek heeft besloten af te zien van het plaatsen van een artikel over de manier waarop een Brabantse school racisme en discriminatie bespreekbaar maakt. Het bestuur van de school trok de medewerking aan het verhaal in omdat de school na een eerdere publicatie over dit onderwerp werd overladen met dreigementen. Dat heeft Kidsweek-hoofdredacteur Henrike van Gelder donderdag gezegd op NPO Radio 1.
De juf van groep 5 van een basisschool in Tilburg voerde in de klas een open debat over de positieve en de negatieve aspecten van de Nederlandse geschiedenis. Daarna maakte een aantal leerlingen kartonnen bordjes die zij tijdelijk over officiële borden heen hingen van straatnamen die verwijzen naar historische figuren die in het racismedebat in een ander daglicht zijn komen te staan.
Zo maakten zij voor de JP Coenstraat bordjes met ‘Vriendenstraat’, ‘Vrolijkstraat’ en ‘Fijn voor iedereen-straat’. De buurtbewoners werden ingelicht over de actie en stemden ermee in. Omroep Brabant wijdde een item aan de les en het ludieke initiatief van de leerlingen.
Debacle
Kidsweek wilde hierna ook met het onderwerp aan de slag. Maar de school trok op het laatste moment de medewerking aan het artikel in. "Ze hadden na dat eerste item zoveel bagger over zich heen gekregen dat de directeur moest besluiten van de gesprekken af te zien om de school te beschermen", stelde Van Gelder. "Er waren zoveel nare, lelijke dingen gezegd over de juf, de kinderen en de school. Ik heb hem nog gebeld, maar ik begreep na twee minuten exact waarop hij dit had besloten."
De hoofdredacteur van Kidsweek noemt het "een debacle. Mijn artikel is absoluut niet belangrijker dan de veiligheid van de kinderen. Maar het is vreselijk als we om deze reden censuur krijgen en niet meer de genuanceerde verhalen kunnen brengen die we als media willen over dit soort onderwerpen."
Door: ANP